FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD se nada da će izraelsko povlačenje potaknuti razgovore

WASHINGTON, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) Sjedinjene AmeričkeDržave (SAD) nadaju se da će izraelsko povlačenje iz Gaze i sadijelova Zapadne obale "udahnuti novu energiju" razgovorima izmeđuPalestinaca i Izraela o teškim temama poput pitanja granica, statusaJeruzalema, te sigurnosnim pitanjima, izjavio je u srijedu pomoćnikameričkog državnog tajnika za pitanja Bliskog istoka David Welch.
WASHINGTON, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) Sjedinjene Američke Države (SAD) nadaju se da će izraelsko povlačenje iz Gaze i sa dijelova Zapadne obale "udahnuti novu energiju" razgovorima između Palestinaca i Izraela o teškim temama poput pitanja granica, statusa Jeruzalema, te sigurnosnim pitanjima, izjavio je u srijedu pomoćnik američkog državnog tajnika za pitanja Bliskog istoka David Welch.

Welch, koji se vratio ovaj tjedan sa Bliskog istoka, izrazio je nadu da će Palestinci i Izraelci iskoristiti izraelsko povlačenje kao priliku za izgradnju povjerenja kako bi se moglo krenuti na rješavanje pitanja zacrtanih u izvršnom dijelu mirovnog plana kojeg su sve strane prihvatila u 2003. a predviđa povlačenje Izraela sa okupiranih teritorija koje bi vodilo stvaranju palestinske države.

Povlačenje iz Gaze je hrabar korak koji je promijenio politički krajolik i nudi novu priliku da se napravi nešto drugačije između Izraelaca i Palestinaca, kazao je Welch novinarima.

Na pitanje kakav bi mogao biti ishod pitanja vezanih uz "konačni status", Welch je odgovorio da bi pitanje granice i statusa Jeruzalema trebalo biti određeno u budućim pregovorima, ali da bi se i Izraelci i Palestinci trebali "čvrsto" uhvatiti pitanja sigurnosti. Dodao je da bi Palestinci, kada se izraelski vojnici počnu povlačiti iz Geze u idućim mjesecima, trebali preuzeti odgovornost za održavanje sigurnosti na tom području i imati transparentnu i odgovornu upravu.

Welch je rekao da su se SAD obvezale pružiti ekonomsku pomoć Palestincima, kojima je tijekom Welchova posjeta dano preko 50 milijuna dolara nove pomoći za infrastrrkturne radove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙