FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush najavljuje borbu protiv siromaštva u Meksičkom zaljevu

WASHINGTON, 16. rujna 2005. (Hina/AP) - Američki predsjednik George W.Bush izjavio je u petak da obnova uraganom opustošenog Meksičkogzaljeva mora biti iskorištena za iskorjenjivanje siromaštva i rasnihnepravdi u tom području.
WASHINGTON, 16. rujna 2005. (Hina/AP) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u petak da obnova uraganom opustošenog Meksičkog zaljeva mora biti iskorištena za iskorjenjivanje siromaštva i rasnih nepravdi u tom području.

"Kako čistimo ostatke od uragana, počistimo i naslijeđe nejednakosti", rekao je Bush tijekom nacionalne molitve za žrtve uragana.

Dužnosnici Bijele kuće upozorili su, međutim, da će obnovu uraganom opustošenih područja platiti porezni obveznici te da će golemi troškovi povećati proračunski deficit zemlje.

Cijena obnove još se procjenjuje. U Kongresu se govori o iznosu od čak 200 milijardi dolara, a Bijela kuća to još nije opovrgnula. Pokažu li se ta očekivanja točnima, Katrina bi lako mogla postati skuplja od rata u Iraku.

Unatoč velikim troškovima, američki predsjednik i dalje namjerava provesti obećana smanjenja poreza, na čemu se temelji njegov plan za gospodarsku obnovu zemlje.

Bijela kuća objavila je u srpnju da bi deficit u ovoj godini mogao iznositi 333 milijardi dolara, što je za gotovo 100 milijardi manje od projekcija objavljenih u veljači i znatno manje od rekordnih 412 milijardi iz 2004. godine.

Savjetnik Bijele kuće za gospodarstvo Allan Hubbard izjavio je da će vlada predložiti da se dvije milijarde dolara osiguraju za osnivanje posebne gospodarske zone u Zaljevu koja bi obuhvaćala Louisianu, Mississippi i Alabamu.

Dodatne dvije milijarde dolara predložene su za nadoknade školskim okruzima koji upišu velik broj djece izbjeglica iz pogođenih područja.

Bush također predlaže da se žrtvama uragana pomogne u potrazi za poslom tako da im se osigura do 5.000 dolara za dodatno obrazovanje, brigu za djecu i prijevoz, a pogođene države trebale bi dobiti i 350 milijuna dolara za pokrivanje zdravstvenih troškova žrtava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙