FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoć SAD-u i od Sj. Koreje, Irana, Afganistana

ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - U američkom New Orleansu i dalje vladakaos nakon prolaska razornog uragana Katrina i dok svijet gotovo snevjericom promatra Ameriku bačenu na koljena mnoge zemlje su odlučilepriskočiti u pomoć, a među njima su i siromašni Afganistan te SjevernaKoreja i Iran koje je svojedobno predsjednik George W. Bush nazvao"osovinom zla".
ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - U američkom New Orleansu i dalje vlada kaos nakon prolaska razornog uragana Katrina i dok svijet gotovo s nevjericom promatra Ameriku bačenu na koljena mnoge zemlje su odlučile priskočiti u pomoć, a među njima su i siromašni Afganistan te Sjeverna Koreja i Iran koje je svojedobno predsjednik George W. Bush nazvao "osovinom zla".

Afganistan je izdvojio 100.000 dolara za uklanjanje posljedica uragana a američki veleposlanik Ronald Neumann se u nedjelju u Kabulu zahvalio afganistanskom narodu, ocijenivši da "njihovo suosjećanje i velikodušnost svjedoče o snazi odnosa dvaju naroda".

Iran je također priopćio da je njihov Crveni polumjesec spreman pružiti pomoć žrtvama uragana Katrina u svakom trenutku, čim zaprimi službeni zahtjev. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Assefi je rekao da "Iran žali zbog pogibije brojnih Amerikanaca i materijalne štete koju je nanio uragan".

Sjevernokorejski Crveni križ je Americi, koju komunističko vodstvo naziva "zlom" i predvođenom "političkim imbecilom", uputio poruku sa željama za brzim oporavkom i povratkom u normalu, no za sada nije poznato da li će i na koji način pomoći američkom Crvenom križu.

Poljski ministar vanjskih poslova Adam Rotfeld je kazao da bi Poljska mogla uputiti "posebne spasilačke ekipe, stručnjake i liječnike - ovisno o tome što Americi treba".

Katar se odlučio SAD-u donirati 100 milijuna dolara , objavio je katarski emir, šeik Hamad ben Khalifa Al-Thani, pridruživši se tako Jordanu, Saudijskoj arabiji i Ujedinjenim arapskim emiratima.

Kina je, uoči odgode najavljenog posjeta predsjednika Hu Jintaoa SAD-u, objavila da je za žrtve uragana spremna izdvojiti pet milijuna dolara.

Francuski Crveni križ, na zahtjev američkog Crvenog križa, šalje u Louisianu 18 logističara koji će sudjelovati u operacijama spašavanja. Francuska vlada je stavila SAD-u na raspolaganje osam zrakoplova, dva broda, 600 šatora i 1.000 poljskih kreveta.

Izraelski premijer Ariel Sharon je priopćio da će u pogođeno područje uputiti liječničke ekipe.

Švedska u Louisianu šalje opremu za pročišćavanje vode. Vojnim zrakoplovom Hercules u nedjelju stižu dva postrojenja za pročišćavanje vode od kojih svaki može dnevno proizvesti 105.000 litara vode.

Američka je vlada, rješavajući pitanje smještaja, između ostalog posegnula i lukszunim brodovima za turistička putovanja: od kompanije Carnival unajmila tri broda za krstarenje na kojima će biti smještene obitelji. Brodovi Ecstasy, Sensation i Holiday će u idućih šest mjeseci biti dom za oko 7.000 ljudi.

I dok je do sada oko 50 zemalja izrazilo spremnost pomoći SAD-u u otklanjanju posljedica uragana, irački ogranak Al'Qaide pod vodstvom Abu Musaba Al-Zarqavija izrazio je zadovoljstvo prirodnom katastrofom koja je pogodila jug SAD-a i kataklizmom koja je nastupila od posljedica uragana i poplava, vidjevši u tome "početak urušavanja Amerike".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙