FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: Katrina jedna od najgorih prirodnih katastrofa u povijesti SAD-a

WASHINGTON, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush u srijedu je kazao da će trebati godine da se američke saveznedržave u Meksičkom zaljevu potpuno oporave od posljedica i uništavanjaizazvanog uraganom Katrina, ocijenivši da je riječ "o najgorojprirodnoj katastrofi u američkoj povijesti".
WASHINGTON, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je kazao da će trebati godine da se američke savezne države u Meksičkom zaljevu potpuno oporave od posljedica i uništavanja izazvanog uraganom Katrina, ocijenivši da je riječ "o najgoroj prirodnoj katastrofi u američkoj povijesti".

Bush, koji je vidio razmjere uništavanja te nepogode u državama Louisiana i Mississipi tijekom leta iz Teksasa u Washington, obećao je da će pokrenuti goleme napore u ponovnoj izgradnji pogođenih područja.

Više od 78 tisuća osoba smješteno je u skloništa za hitne slučajeve a deseci tisuća domova i zgrada tvrtki potpuno je uništeno, rekao je Bush.

Oporavak će trajati godinama, a veliki dio zaljevskog dijela države Mississipi je u potpunosti uništen i tamo će biti dosta građenja, kazao je Bush u svom govoru koji je održao u Vrtu ruža u Bijeloj kući.

Bush je kazao da je ogromna savezna pomoć već upućena u te dvije savezne države, kao i tisuće pripadnika Nacionalne garde u pogođena područja.

Guverneri tih država naložili su raspoređivanje 10 tisuća dodatnih pripadnika Nacionalne garde u ta područja, radi smirivanja pljački, čime se broj pripadnika Nacionalne garde pope na ukupno 21 tisuću.

Bush je najavio da će američka vlada započeti provoditi "opsežne napore za oporavak" nakon što se pomogne onima kojima je pomoć najnužnija.

Usmjereni smo na uspostavu električne energije i telekomunikacijskih veza srušenih tijekom oluje, a popravit ćemo glavne prometnice i ostala glavna sredstva transporta što je brže moguće, istaknuo je Bush.

Djelatnici 14 američkih agencija uključene su u oporavak i čišćenje područja koje je u ponedjeljak pogodio uragan Katrina. Poginulo je više od 100 ljudi, a očekuje se da će crna brojka biti i viša. Oko 23 tisuće osoba preseljeno je iz New Orleansa u Houston, a štete se procjenjuju na najmanje oko 26 milijardi američkih dolara.

Koordinator za hitnu humanitarnu pomoć Ujedinjenih naroda Jan Egeland, koji je nadgledao humanitarne napore nakon tsunamija u Aziji u prosincu 2004. ocijenio je da bi posljedice uragana Katrina u smislu ekonomskih troškova mogle nadići posljedice u drugim nedavnim prirodnim katastrofama.

Egeland, koji je u pismu upućenom novom američkom veleposlaniku pri UN-u Johnu Boltonu, ponudio pomoć UN-a SAD-u, nazvao je uništenja izazvanih uraganom Katrina "najvećom, najdestruktivnijom prirodnom katastrofom ikada". UN procjenjuje da štete iznose oko 10 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙