FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush odobrio pomoć za stradale

WASHINGTON, 3. rujna 2005. (Hina) - Američki predjednik George Bushpotpisao je zakon o 10,5 milijardi dolara pomoći za saniranjeposljedica uragana Katrina koji je ranije odobrio američki Kongres.
WASHINGTON, 3. rujna 2005. (Hina) - Američki predjednik George Bush potpisao je zakon o 10,5 milijardi dolara pomoći za saniranje posljedica uragana Katrina koji je ranije odobrio američki Kongres.

Pritisnut kritikama zbog slabe i spore pomoći vlasti žrtvama uragana Katrina američki predsjednik George W. Bush priznao je u petak da su rezultati neprihvatljivi dok je obilazio opustošena obalna područja i poplavljeni New Orleans.

Bush je obećao da će suzbiti nasilje i uspostaviti red u New Orleansu te ubrzati dopremanje hrane i medicinske pomoći i opskrbu električnom energijom za milijune stanovnika pogođenih uraganom.

"Shvaćam da razaranje zahtijeva više od jednodnevne pozornosti. Bit će potrebna pozornost ove zemlje tijekom dugog vremenskog razdoblja", rekao je Bush u zračnoj luci New Orleansa nakon što je u petak obišao opustošena područja Alabame, Mississippija i Louisiane.

Pregledavši scene razaranja iz zraka, a potom se na tlu susrevši s nekim od žrtava uragana Bush je rekao da su štete "gore nego što se može zamisliti".

U svojoj ocjeni onoga što je učinjeno četiri dana nakon udara uragana američki predsjednik je u Bijeloj kući pred polazak otvoreno rekao da su "rezultati neprihvatljivi".

Kasnije je kazao kako je mislio na nedostatak sigurnosti u New Orleansu i to što pomoć u hrani i medicinska skrb nije doprla do mnogih žrtava.

"Tamo gdje to ne funkcionira popravit ćemo", rekao je on.

Bush je obišao opustošena područja dok se sve glasnije čuju kritike da njegova administracija nije dovoljno učinkovito i brzo odgovorila na jednu od najtežih prirodnih katastrofa u američkoj povijesti. Kritike su usmjerene i na činjenicu da vlasti nisu osigurale dovoljno sredstava za jačanje nasipa koji New Orleans štite od poplava premda su stručnjaci upozoravali da oni neće izdržati udar jačeg uragana što se i dogodilo.

Amerikanci su na katastrofu, u kojoj je kako se strahuje poginulo tisuće ljudi, a mnogi ostali bez ičega, odgovorili masovnim donacijama. Do petka su donacije pojedinaca premašile 200 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙