FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviše razine europskih burzovnih indeksa u zadnjih 40 mjeseci

LONDON,FRANKFURT, 16. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Dionice rudarskihkompanija podigle su u petak europske burzovne indekse na najvišerazine u zadnjih 40 mjeseci, nakon što su cijene zlata dosegnulenajviše razine u zadnjih 17 godina a poticaj dionicama dale su iobnovljene glasine o preuzimanjima.
LONDON,FRANKFURT, 16. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Dionice rudarskih kompanija podigle su u petak europske burzovne indekse na najviše razine u zadnjih 40 mjeseci, nakon što su cijene zlata dosegnule najviše razine u zadnjih 17 godina a poticaj dionicama dale su i obnovljene glasine o preuzimanjima.

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva za 0,5 posto, na 5.410 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na značajnijem dobitku od 1,36 posto, dosegnuvši 4.972 boda, nakon što je veći dio tjedna bio pod pritiskom strahova da bi izjednačeni rezultat općih izbora mogao usporiti reforme u Njemačkoj.

Najveće dobitke uslijed rasta cijena zlata na najvišu razinu u zadnjih 17 godina zabilježile su dionice rudarskih kompanija, koje su u prosjeku poskupjele 2,2 posto. Pritom su dionice Anglo Americana ojačale tri posto a Rio Tinta za 2,9 posto.

Cijena nafte spustila se na nešto iznad 64 dolara po barelu, no dionice BP-a dobile su na vrijednosti 1,5 posto a one OMV-a za 2,2 posto nakon što je Deutsche Bank podigla investicijski rejting njihovim dionicama.

"Naftne dionicu jačaju svojim tempom dok priče o preuzimanjima vezane uz Danone i Thales daju tim dionicama dobru podršku", kazao je jedan trgovac.

Francuska grupa za vojnu elektroniku Thales zabilježila je rast cijena dionica uslijed nagađanja da bi za nju mogla biti zainteresirana Airbusova matična kompanija EADS.

Danoneove dionice skočile su 3,7 posto zbog novih špekulacija o mogućim interesentima za preuzimanje toga francuskog diva prehrambene industrije, a ovaj se put radi o američkom proizvođaču hrane Kraft ili proizvođaču bezalkoholnih pića Pepsico.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,22 posto, spustivši se na 12.958 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙