FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Allianz smanjio dobitke europskih tržišta dionica

LONDON,FRANKFURT, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su se kretale blizu najviših razina u zadnjih 40mjeseci uslijed stabilnih cijena nafte i ohrabrujućih podataka oprodaji automobila, no pod pritiskom su se našle dionice Allianza poobjavi prodaje dvije milijarde eura vrijednih dionica.
LONDON,FRANKFURT, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su se kretale blizu najviših razina u zadnjih 40 mjeseci uslijed stabilnih cijena nafte i ohrabrujućih podataka o prodaji automobila, no pod pritiskom su se našle dionice Allianza po objavi prodaje dvije milijarde eura vrijednih dionica.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao blagih 0,01 posto, na 5.359 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je pak 0,05 posto, na 5.003 bodova.

Poticaj jačanju dionica automobilske industrije, koje su u prosjeku bile na dobitku od 0,57 posto, stigao je iz jednog udruženja automobilskih proizvođača. Ono je, naime, objavilo da je broj novih registracija vozila u kolovozu dosegnuo najviše razine dosad zabilježene u tom mjesecu uslijed novih modela, poticaja i snažnije potražnje. Po dobitcima se ponajviše isticao Fiat, čije su dionice poskupjele gotovo dva posto, te Volkswagen, na dobitku od gotovo jedan posto.

Osiguravateljski sektor ostvario je mješovite rezultate. Pritom su dionice RAS-a ojačale sedam posto, dok su Allianzove oslabile gotovo dva posto nakon što je taj njemački osiguravateljski div ponudio da će isplatiti manjinske dioničare u talijanskoj podružnici te da će prodati 20,8 milijuna dionica kako bi pomogao financiranju planiranog otkupa tih udjela.

Olakšanje ulagačima pružile su cijene nafte koje su se, čini se, stabilizirale na oko 65 dolara budući su zabrinutosti o kasnom ponovnom početku rada na američkim naftnim poljima i rafinerijama nakon uragana Katrina nadjačane naznakama usporavanja rasta globalne potražnje.

Obnovljene su i nade da će se američka središnja banka Fed suzdržati od podizanja kamatnih stopa u ovoj godini kako bi minimalizirala gospodarske posljedice uragana Katrine. A glavne smjernice u pogledu mogućih daljnjih poteza Feda mogli bi dati podaci o potrošačkim i cijenama pri proizvođačima u SAD-u, koji se očekuju ovoga tjedna.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 1,6 posto, dosegnuvši 12.896 bodova, dan nakon pobjede aktualnog premijera Junichira Koizumija na izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙