FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod: za trostruko ubojstvo po 27 godina

SLAVONSKI BROD, 16. rujna 2005. (Hina) - Nepravomoćnom presudomSudskoga vijeća Županijskoga suda u Slavonskom Brodu Antun Blažević(45) i Darko Vukojević (24) danas su proglašeni krivima zaprošlogodišnje trostruko ubojstvo u središtu grada.
SLAVONSKI BROD, 16. rujna 2005. (Hina) - Nepravomoćnom presudom Sudskoga vijeća Županijskoga suda u Slavonskom Brodu Antun Blažević (45) i Darko Vukojević (24) danas su proglašeni krivima za prošlogodišnje trostruko ubojstvo u središtu grada.

Za tri kažnjiva djela ubojstva u stjecaju Sudsko vijeće svakome je izreklo zatvorsku kaznu od po 27 godina. Obrana okrivljenika najavila je žalbu na presudu. Tužitelj, županijski državni odvjetnik Stjepan Haramustek rekao je kako će o tome hoće li se žaliti odlučiti kada presudu i obrazloženje dobije u pisanom obliku.

Sudsko vijeće prvooptuženoga Blaževića i drugooptuženoga Vukojevića proglasilo je krivima jer su 9. lipnja prošle godine u Ulici Petra Krešimira IV. tijekom prepirke i naguravanja s braćom Draganom (32) i Željkom (28) Prgometom te Goranom Begićem (28) u njih ispalili više metaka s ciljem da ih usmrte, rekao je predsjednik Sudskoga vijeća sudac Stjepan Franić.

Obrazlažući presudu, Franić je rekao kako su na osnovi iskaza očevidaca i materijalnih dokaza zaključili da optuženi nisu pucali u nužnoj obrani, na što se tijekom postupka pozivala obrana.

Oštećenici nisu bili naoružani, a pucano im je i u leđa, i upravo su te ozljede bile najopasnije, te stoga smatramo da se ne može govoriti o nužnoj obrani, rekao je sudac Franić.

To je i bila jedna od otegotnih okolnosti kod izricanja kazne. Otegotnom okolnošću Sudsko je vijeće ocijenilo i to što se pucnjava dogodila u strogom središtu grada, kada je na ulici bilo više ljudi. Olakotna okolnost bila je činjenica da prema kaznenim evidencijama do sada nisu osuđivani, a prvooptuženi Blažević otac je dvoje djece i sudionik Domovinskoga rata u kojemu je bio ranjen i odlikovan.

Vijeće je kao olakotnu okolnost uzelo u obzir i činjenicu da su braća Prgomet i Begić provokacijma tijekom dana pridonijeli događaju. Ali, kaže Franić, bilo je to u okvirima narušavanja javnoga reda i mira.

Najavljujući podnošenje žalbe, branitelj drugookrivljenog Vukojevića, Marko Babić rekao je kako ne mogu prihvatiti kvalifikaciju o suizvršenju djela.

"Obojica nisu mogla donijeti takvu odluku u roku od jedne minute i onda ju provesti u djelo. Stoga svatko od njih može odgovarati samo za ono što je on učinio, kao nositelj vlastite odluke", kazao je Babić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙