FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadnji dan suđenja izmijenjena optužnica za Pakračku poljanu

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Na samom kraju suđenja, odnosno danprije objavljivanja presude u slučaju "Pakračka poljana" došlo je dodjelomičnih izmjena optužnice, pa se trojica od petorice pripadnikarezervnog sastava MUP-a umjesto za ubojstvo Aleksandra Antića sadaterete za ubojstvo nepoznate osobe.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Na samom kraju suđenja, odnosno dan prije objavljivanja presude u slučaju "Pakračka poljana" došlo je do djelomičnih izmjena optužnice, pa se trojica od petorice pripadnika rezervnog sastava MUP-a umjesto za ubojstvo Aleksandra Antića sada terete za ubojstvo nepoznate osobe.

Za ubojstvo pripadnika HV-a Aleksandra Antića teretili su se Munib Suljić, Igor Mikola i Siniša Rimac, no kako tijelo ubijenog nikada nije pronađeno optužnica je u zadnji tren promijenjena. Druga točka optužnice u kojoj se Mikola i preostala dvojica optuženika Miroslav Bajramović i Branko Šarić terete za protupravno lišavanje slobode i oduzimanje novca i automobila, nije se mijenjala.

Slučaj koji se već više od trinaest godina bez konačnog pravorijeka vuče po hrvatskim sudovima sutra bi konačno trebao biti okončan na zagrebačkom Županijskom sudu, a čitanje presude najavljeno je za 14 sati.

Izmjenu optužnice tužitelj Ivan Plevko najavio je prije iznošenja završne riječi, u kojoj je sve optužbe potkrijepio izjavama raznih svjedoka.

Branitelji petorice optuženih replicirali su da tužiteljstvo nema nikakvih dokaza te da manevarskom promjenom optužnice u zadnji tren pokušava spasiti slučaj.

Kao i na početku suđenja svi optuženici ustvrdili su da nisu krivi. Oni su u vrijeme navedeno u optužnici, odnosno krajem 1991. bili pripadnici rezervnog sastava MUP-a kojom je početkom rata zapovjedao Tomislav Merčep, zbog čega su i prozvani 'merčepovci'.

Za slučaj "Pakračka poljana" u javnosti se saznalo 1992., nakon što je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o navodnim zločinima 'merčepovaca'. No, predmet je "mirovao" sve do rujna 1997. kada je Miroslav Bajramović za "Feral Tribune" izjavio da je na Pakračkoj poljani ubijeno 280 ljudi, od kojih je on osobno ubio 72.

Tužiteljstvo je potom u prosincu 1997. podiglo optužnicu kojom je bio obuhvaćen i Zoran Karlović. On, i još trojica su sredinom 1999. nepravomoćnom presudom oslobođena krivnje za Antićevo ubojstvo, dok su Šarić i Bajramović osuđeni na zatvorske kazne zbog lišavanja slobode i iznude novca od jednog srpskog civila iz Zagreba.

Vrhovni sud je 2001. ukinuo oslobađajući dio te presude i vratio predmet na ponovno suđenje, pa se tako Suljiću, Mikoli i Rimcu ponovo sudilo za ubojstvo Antića, a Bajramoviću, Šariću i Mikoli za nezakonito lišavanje slobode i iznudu nad Milošem Ivoševićem, Radom Pajićem i Markom Grujićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙