FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: Kina može održati čudesan gospodarski rast i u 2006.

PARIZ, 16. rujna 2005. (Hina/AFP) - Kinesko 25-godišnje gospodarskočudo vjerojatno će se održati "neko vrijeme" a stopa rasta trebala biove godine dosegnuti 9,0 a sljedeće 9,2 posto, objavio je OECD u petaku najnovijem izvješću.
PARIZ, 16. rujna 2005. (Hina/AFP) - Kinesko 25-godišnje gospodarsko čudo vjerojatno će se održati "neko vrijeme" a stopa rasta trebala bi ove godine dosegnuti 9,0 a sljedeće 9,2 posto, objavio je OECD u petak u najnovijem izvješću.

Dugoročna održivost rasta kineskog gospodarstva ovisit će ipak o jačanju privatnog sektora i produbljivanju reformi na tržištima kapitala te u financijskom i bankovnom sektoru, napomenula je ta organizacija u svom prvom "Gospodarskom izvješću o Kini".

"Tempo gospodarskih promjena u Kini izuzetno je brz od početka gospodarskih reformi prije samo 25 godina", konstatiraju autori izvješća. "Prosječna stopa gospodarskog rasta iznosila je u protekla dva desetljeća 9,5 posto i čini se da će se održati na istoj razini još neko vrijeme", predviđaju oni.

Ekspanzija kineskog gospodarstva "predstavlja jednu od najdugotrajnijih i najbržih gospodarskih transformacija u svjetskom gospodarstvu u proteklih 50 godina", ali nužne su ključne promjene kako bi se to čudo održalo, upozorava se u izvješću.

Promjene treba provesti budući da nagla urbanizacija rezultira migracijom u gradove milijuna poljoprivrednika zbog velike razlike u prihodima pa jačaju pritisci u vezi sa zapošljavanjem i socijalnom sigurnošću a pogoršanje stanja okoliša postaje sve veći teret.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙