FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina očekuje usporavanje rasta izvoza u drugoj polovini godine

PEKING, 2. rujna 2005. (Hina/AFP) - Kineska Državna komisija za razvoji reforme objavila je u petak procjenu u kojoj najavljuje usporavanjebrzog rasta izvoza u drugoj polovini godine, navodeći kao razlogopćenito slabljenje globalne potražnje.
PEKING, 2. rujna 2005. (Hina/AFP) - Kineska Državna komisija za razvoj i reforme objavila je u petak procjenu u kojoj najavljuje usporavanje brzog rasta izvoza u drugoj polovini godine, navodeći kao razlog općenito slabljenje globalne potražnje.

"U drugoj polovini ove odnosno najkasnije u prvoj polovini sljedeće godine očekuju se značajne promjene u rastu izvoza", prenosi China Securities Journal prognozu čelne kineske državne agencije za razvoj i planiranje.

Kineski je izvoz u rujnu porastao na godišnjoj razini 30 posto na 65,58 milijardi dolara, zabilježivši najnižu mjesečnu stopu rasta u ovoj godini odnosno smanjivši se za 5,1 postotni bod u odnosu na godinu dana ranije.

Usporavanje rasta dijelom je rezultat slabljenja globalne potražnje i nedavnog odustajanja kineskih vlasti od poreznih olakšica na proizvode koji troše velike količine resursa.

Uvoz je također u srpnju porastao na godišnjoj razini samo 12,7 posto u odnosu na stopu rasta u prethodnoj godini od čak 21,7 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine rast izvoza smanjio se na godišnjoj razini za 27,8 postotnih bodova na 13,8 posto.

Zabilježen je i pad rasta izvoza potaknutog inozemnim ulaganjima, dodala komisija, napominjući da su se stvarna izravna strana ulaganja smanjila četvrti mjesec zaredom pa su u srpnju zabilježila pad na godišnjoj razini od 4,9 posto na 4,53 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙