FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trichet: usporen rast globalnog gospodarstva, oporavak u 4. tromjesečju

FRANKFURT, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Guverneri središnjih banakazemalja članica G10 zaključili su da će uragan Katrina i visoke cijenenafte utjecati na rast svjetskog gospodarstva u trećem tromjesečju dokbi u četvrtom tromjesečju po njihovoj procjeni trebao uslijeditiopravak, prenio je zaključke sastanka predsjednik Europske središnjebanke Jean-Claude Trichet.
FRANKFURT, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Guverneri središnjih banaka zemalja članica G10 zaključili su da će uragan Katrina i visoke cijene nafte utjecati na rast svjetskog gospodarstva u trećem tromjesečju dok bi u četvrtom tromjesečju po njihovoj procjeni trebao uslijediti opravak, prenio je zaključke sastanka predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

Visoke cijene nafte nesumnjivo će utjecati na rast globalnog gospodarstva i inflaciju, kazao je predsjednik ECB-a na sastanku skupine G10, održanom pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja.

Nema apsolutno nikakve sumnje da visoka cijena nafte matematički utječe na globalno gospodarstvo, drugim riječima da uzrokuje slabiji dinamizam i višu razinu temeljne inflacije. "To je čista aritmetika", kazao je Trichet novinarima. "No, na globalnoj razini i dalje smo svjedoci prilično dinamičnog globalnog gospodarstva", naglasio je predsjednik ECB-a.

Glavni je pokretač rasta cijena nafte snažna potražnja a ne toliko ograničena ponuda pa je zapravo riječ o odrazu snažnog gospodarskog rasta, upozorio je.

Očekuje se da će uragan Katrina utjecati na rast u trećem tromjesečju ali bi u četvrtom trebao uslijediti opravak, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙