FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francusko gospodarstvo usporilo rast u drugom tromjesečju

PARIZ, 19. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Francusko gospodarstvo u drugomje ovogodišnjem tromjesečju usporilo rast uslijed snažnog pada osobnepotrošnje u toj zemlji, objavila je u petak tamošnja statističkaagencija Insee.
PARIZ, 19. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Francusko gospodarstvo u drugom je ovogodišnjem tromjesečju usporilo rast uslijed snažnog pada osobne potrošnje u toj zemlji, objavila je u petak tamošnja statistička agencija Insee.

Rast francuskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u tom je razdoblju iznosio svega 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju preliminarne procjene gospodarskih aktivnosti drugog najvećeg europskog gospodarstva. One se podudaraju s prvim procjenama objavljenim prošlog tjedna i u skladu su s očekivanjima.

Takav rezultat pokazuje da francusko gospodarstvo ne raste dovoljno brzo da bi dostiglo ciljanu godišnju stopu rasta francuskog ministra financija Thierryja Bretona za 2005. od gotovo dva posto.

U prvom je tromjesečju BDP uvećan 0,4 posto u odnosu na zadnje tromjesečje u 2004. Osobna je potrošnja u drugom tromjesečju, kako je objavio Insee, zabilježila pad od 0,3 posto u odnosu na ranije tromjesečje.

Posustala osobna potrošnja, što proizlazi iz gubitka povjerenja zbog nepopustljivo visoke nezaposlenosti, i dalje predstavlja glavni razlog usporavanja rasta francuskog gospodarstva i ostaje najveća briga u nadolazećim mjesecima, drže ekonomisti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙