FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV: Hrvatski voćari trebaju se okrenuti proizvodnji voća za industriju

ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski se voćari moraju okrenutiproizvodnji koju će moći plasirati u inozemstvo, odnosno proizvodnjivoća za industriju, istaknuo je Frane Ivković iz Hrvatske voćarskezajednice na današnjem tradicionalnom Danu voćara koji se održava usklopu 81. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV).
ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski se voćari moraju okrenuti proizvodnji koju će moći plasirati u inozemstvo, odnosno proizvodnji voća za industriju, istaknuo je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice na današnjem tradicionalnom Danu voćara koji se održava u sklopu 81. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV).

Hrvatski voćari trebaju se okrenuti ostalim proizvodnjama, a ne samo biti koncentrirani na jabuku i mandarinu, mišljenja je Ivković.

Smatra da je riječ o alternativnim mogućnostima za voćarsku proizvodnju, koja time postaje raznovrsnijom, profitabilnijom i dovodi do smanjenja uvoza voća te povećavanja izvoza.

Voćari se trebaju okrenuti proizvodnji voća za preradu, jer je Hrvatska nekada bila značajni izvoznik upravo takvog voća -izvozilo se negdje oko 250 milijuna dolara prerađevina od voća, kazao je Ivković. Sa konzumnim voćem Hrvatska zasad nema što tražiti u Europi jer nemamo kvalitetu, nismo dovoljno opremljeni (od hladnjača nadalje) i nemamo sortiment koji se u Europi traži.

Stoga Hrvatska, mišljenja je Ivković, mora podići 40.000 hektara novih voćnjaka čiji bi svi plodovi nakon prerade bili plasirani u izvoz. No, voćari bez pomoći države teško što mogu sami nešto napraviti. Potrebno je također stimulirati i organizirati proizvođače, država bi trebala dati garancije za podizanje linija za preradu itd.

Primjerice, treba saditi višnju marasku, koja je tipični hrvatski proizvod koji ne uspjeva nigdje tako kao u Hrvatskoj. Trebalo bi je proizvesti 150.000 tona kako bi se mogla izvoziti. Trebalo bi proizvesti oko 1.000 tona šljive bistrice te maslina oblica, zatim dunja, breskva, trešanja, orahi, bajama itd. Ukupno bi, kako je kazao Ivković, trebalo oko 613.000 tona voća koje bi se prerađivalo te plasiralo u izvoz.

U tom bi slučaju Hrvatska bila jedna organizirana voćarska država u kojoj bi se od voćarstva moglo normalno živjeti. Bazirati voćarstvo samo na konzumnom voću, dodao je, pogrešno je, odnosno svoju šansu trebamo tražiti u izvozu prerađevina od voća, mišljenje je Ivković.

Osvrćući se na ovogodišnji urod voća, Ivković je kazao kako će urod mandarina, jedinog voća kojeg Hrvatska proizvodi dovoljno za svoje potrebe, ove godine biti od 1.000 do 1.200 vagona (hrvatske potrebe su oko 3.000 vagona), za razliku od prošle godine kada je zabilježena rekordna proizvodnja.

Za razliku od prošle godine kada smo izvozili mandarine, ove ćemo godine za zadovoljenje potreba domaćeg tržišta biti prisiljeni mandarine uvoziti. Lošiji urod mandarina kao i njihovu upitnu kvalitetu Ivković drži posljedicom vremenskih neprilika, ali i lanjskog rekordnog uroda zbog čega se nije moglo stvoriti dovoljno cvjetnih pupova ove godine.

Što se tiče uroda jabuka, očekuje se oko 2.000 vagona jabuka prve klase, dok će urod druge klase i industrijske jabuke biti viši od 50 posto ukupne količine svih vrsta jabuka, koja se procjenjuje da će iznositi oko 3.500 vagona.

Sudionici Dana voćara ponovo su upozorili na već poznate probleme u voćarstvu, kao što su nedostatak hladnjača i mjere zaštite voćnjaka, poremećaje na tržištu koji dovode do prekomjernog uvoza jeftinog voća te slabog podizanja novih nasada voćnjaka unatoč programu i poticajima Vlade za podizanje nasada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙