FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: maratonski proces Miloševiću ostaje u istom radnom režimu

DEN HAAG/ZAGREB,23. kolovoza(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) koje sudi bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću,odlučilo je, nakon konzultiranja kardiologa, proces nastaviti usadašnjem režimu od tri radna dana tjedno, objavljeno je u utorak.
DEN HAAG/ZAGREB,23. kolovoza(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) koje sudi bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, odlučilo je, nakon konzultiranja kardiologa, proces nastaviti u sadašnjem režimu od tri radna dana tjedno, objavljeno je u utorak.

"Hitan savjet je da se ne mijenja režim i ne povećava broj radnih sati kako bi se spriječila daljnja deregulacija hipertenzije", citira se mišljenje nizozemskog kardiologa Paula van Dykmana u odluci datiranoj s 22. kolovoza.

Predmetni tužitelj Geoffrey Nicea od početka suđenja tvrdi da Milošević manipulira s lijekovima i svojim visokim tlakom kada mu to odgovara, zbog čega je suđenje prekidano u 15-ak navrata, ali samo dva puta od rujna 2004. otkako on saslušava svjedoke obrane.

Zbog toga je prije ljetne stanke Nice tražio povećanje broja radnih dana ili sati na maratonskom procesu, koji traje od veljače 2002., a vijeće je zatražilo da Van Dykman do 8. kolovoza podnese izvješće.

Miloševiću (64) su kardiolozi ranije dijagnosticirali kroničnu hipertenziju s posljedicom proširenja lijeve srčane preklijetke, a nekoliko puta je iz sudnice izostajao i zbog gripe.

Sredinom 2004. vijeće mu je, zbog srčanih tegoba i prijetećeg infarkta, dodijelilo dva odvjetnika koji su trebali voditi njegovu obranu. No, uslijedio je bojkot svjedoka obrane što je blokirao proces sve dok vijeće nije popustilo i vratilo Miloševiću pravo da se brani sam.

Od rujna 2004. bivši jugoslavenski predsjednik ispitao je 50-ak svjedoka, utrošivši na njih više od polovice od 150 radnih dana koliko mu je dodijeljeno za obranu. Na početku je Milošević najavio više od 1.600 svjedoka obrane, no vijeće je odlučilo da neće ograničavati njihov broj, već samo radne dane za obranu.

Obzirom na preostalo vrijeme, kao i da tužitelji traže ponovno otvaranje dokaznog postupka optužbe radi izvođenja novih dokaza, procjenjuje se će suđenje trajati do kraja iduće godine.

Ovih se dana na klupi za svjedoke nalazi čelnik srpskih radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj od čijih mitingaški glasnih, velikosrpskih tirada odjekuje haška sudnica, pa se na trenutke čini da će i sucima i tužiteljima uskoro zatrebati pomoć kardiologa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙