FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medulin: Komemoracija slikaru Crnoboriju

MEDULIN, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Komemoracija znamenitom hrvatskomslikaru Josipu Crnoboriju održana je danas u Medulinu, u nazočnosti rodbine, prijatelja i mještana te predstavnika Općine Medulin, GradaPule i Istarske županije.
MEDULIN, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Komemoracija znamenitom hrvatskom slikaru Josipu Crnoboriju održana je danas u Medulinu, u nazočnosti rodbine, prijatelja i mještana te predstavnika Općine Medulin, Grada Pule i Istarske županije.

Crnobori je rođen 1907. u Banjolama, kod Pule, a preminuo je 12. kolovoza u Zagrebu.

"Ivan Crnobori ne zaslužuje našu tugu, zaslužuje našu obvezu u smislu nezaborava", istaknula je na komemoraciju povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, izrazivši uvjerenje da će samostalna izložba koju velikom umjetniku Pula duguje biti uskoro i postavljena.

Riječ je o vrsnom slikaru nevelikih gesta i skladnog slikarstva, u čijim se portretima i mrtvim prirodama očituje stišanost i kontemplativnost, dodala je.

U ime Hrvatske matice iseljenika od Crnoborija, koji je u iseljeništvu proveo 53 godine, oprostila se Ana Bedrina.

Povjesničar umjetnosti Oto Širec uz projekciju snimaka Crnoborijevih likovnih djela podsjetio je na umjetnikovu bogatu slikarsku ostavštinu, kao i na ponovni susret s mjestima slikareva djetinjstva i mladosti godine 2000..

Posljednji ispraćaj akademskog slikara Josipa Crnoborija bit će sutra na mjesnom groblju u Premanturi, a misa zadušnica služit će se istoga dana u crkvi Gospe od Mora u Banjolama.

Josip Crnobori završio je Likovnu akademiju u Zagrebu 1936. u klasi prof. Marina Tartaglie. Od 1946. živi u Italiji, putuje u Francusku i Nizozemsku, seli u Argentinu, a od 1978. živi u New Yorku. Radi pejsaže iz Dalmacije, okolice Zagreba, mrtve prirode, aktove i portrete na osnovi tradicije i postimpresionističkih traženja. Vrhuncem njegova stvaralačkog opusa drži se rano zagrebačko razdoblje iz kojega su mu i najbolja ostvarenja (Portret gospođe u zelenom, 1938.; Autoportret, 1938; Ležeći akt, 1940. i dr.). Izlagao je samostalno u Zagrebu, Trstu, Buenos Airesu i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙