FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska podržala jačanje uloge parlamentaraca u međunarodnim poslovima

NEW YORK,8. rujna(Hina) - Hrvatska je u četvrtak u New Yorku podržalajačanje uloge parlamentaraca u suprotstavljanju ključnim međunarodimizazovima poput terorizma i siromaštva i založila se za snaženjeUjedinjenih naroda kao krovne međunarodne organizacije.
NEW YORK,8. rujna(Hina) - Hrvatska je u četvrtak u New Yorku podržala jačanje uloge parlamentaraca u suprotstavljanju ključnim međunarodim izazovima poput terorizma i siromaštva i založila se za snaženje Ujedinjenih naroda kao krovne međunarodne organizacije.

Sudjelujući na 2. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata u sjedištu Ujedinjenih naroda predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks se založio za snažniju ulogu nacionalnih parlamenata u suzbijanju gorućih problema današnjice, terorzma, siromaštva, sigurnosti i neujednačenog razvitka koji predstavljaju najveći globalni sigurnosni izazov.

On je kazao kako je "zajedničko identificiranje i formuliranje odgovora na izazove današnjice imperativ za uspješno djelovanje", te da "tom principu, kao i nezamjenjivoj ulozi koju u tome ima UN, mi kao predstavnici naših zakonodavnih tijela moramo pružiti sveopću podršku".

Šeks je podupro napore Interparlamentarne unije, čiji su se članovi okupili u New Yorku, "za što snažnijim uključivanjem parlamentaraca u nadzoru nad donošenjem i provedbom odluka međunarodnih organizacija" poput UN-a izrazivši uvjerenje da nacionalni parlamenti imaju sposobnost i snagu da se aktivnije ključe u rješavanje globalnih izazova.

Naglasio je da se Hrvatska zauzima za provedbu svih Milenejskih ciljeva UN-a, zaštitu ljudskih prava, prava na život i ljudsko dostojanstvo, prevenciju sukoba i razoružanje.

Pozvao je na intenziviranje aktivnosti i veza između nacionalnih parlamenata i Ujedinjenih naroda istaknuvši potporu koju Hrvatska pruža UN-u kao krovnoj međunarodnoj organizaciji.

"Ujedinjeni narodi moraju i u budućnosti ostati središte zajedničkog rada svih država svijeta te mjesto za sve rasprave o najvažnijim globalnim temama, a posebno svjetskoj sigurnosti", rekao je Šeks parlamentarcima svih zemalja svijeta.

On je kazao kako se Hrvatska, podržavajući ključnu ulogu Svjetske organizacije međunarodnim poslovima, odlučila za još aktivniju ulogu svojom kakdidaturom za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u mandatu 2008-2009.

Završavajući trodnevni boravak u Sjedinjenim Državama Šeks će se u petak sastati s predstavnicima hrvatskih iseljenika iz New Yorka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙