FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predavanje "Josipa Kulmer i njena donacija slika Narodnom muzeju"

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Marina Bregovac Pisk podsjetila je upredavanju održanom danas u Hrvatskome povijesnom muzeju na donacijuslika barunice Josipe Kulmer rođene Oršić Narodnome muzeju kojemu jesljednik muzejska kuća u kojoj je predavanje priređeno.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Marina Bregovac Pisk podsjetila je u predavanju održanom danas u Hrvatskome povijesnom muzeju na donaciju slika barunice Josipe Kulmer rođene Oršić Narodnome muzeju kojemu je sljednik muzejska kuća u kojoj je predavanje priređeno.

Tim predavanjem počeo je i jesenski niz predavanja vezanih uz izložbu "Život u palači" koja je postavljena u Hrvatskome povijesnom muzeju smještenom u gornjogradskoj baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch. U drugoj polovini 19. stoljeća jedna od vlasnica te palače bila je baš Josipa Kulmer.

Inače, Hrvatski povijesni muzej je nakon 26 godina ponovno uveo ciklus predavanje koja prate tekuće izložbe kako bi široj javnosti svratio pozornost i zainteresirao ju za baštinu koju čuva.

Kad je pak riječ o podsjećanju na donatoricu Narodnoga muzeja Josipu Kulmer, Hrvatski povijesni muzej želi dati barem skroman obol obitelji Kulmer zbog njezina doprinosa hrvatskoj povijesti i kulturi, istaknula je ravnateljica Ankica Pandžić.

Donacija Josipe Kulmer sadrži 20 obiteljskih portreta, 46 portreta Galerije ugarsko-hrvatskih kraljeva, vrijedan sag koji je satkan za baruničina sina te nešto knjiga. Obiteljski portreti podijeljeni su pak u dvije skupine - jedni su baština obitelji Oršić i s njima povezanih obitelji dok je drugi niz vezan za Kulmere te obitelji Sermage i Drašković koje su s njima obiteljski vezane.

Josipa Kulmer rođena Oršić (1782.1874). kći je Adama Oršića i Leonarde rođene Vojkffy i sestra je poznatoga ilirca Jurice Oršića. Udala se za baruna Ferdinanda Kulmera, kraljevskoga i carskoga komornika čija je obitelj podrijetlom iz Štajerske, a imala je posjede Šestine i Medvedgrad te Samobor i Januševac. Aktivno je djelovala u vrijeme narodnoga pokreta, a bila je i jedna od utemeljiteljica Matice hrvatske.

Kulmeri su baruni od 1654. a prvi grof u obitelji bio je Miroslav Kulmer koji je grofovsku titulu dobio 1872.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙