FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 14. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

SARAJEVO - Pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u srijedu je počela glavna rasprava u procesu protiv bosanskog Srbina Bobana Šimšića optuženog za progone i zlostavljanja počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Višegrada 1992. godine. Suđenje Šimšiću ujedno je prvo takve vrste koje se vodi pred državnim sudom BiH, osnovanom početkom ove godine kako bi procesuirao slučajeve ratnih zločina te time omogućio okončanje rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Tročlanim sudskim vijećem koje sudi Šimšiću predsjeda sudac iz BiH Dragomir Vukoja a u sastavu vijeća su i međunarodni suci George Renier i Richard Gabelein.

DEN HAAG - Prvi njemački sudac zadužen za procesuiranje ratnih zločina na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju Wolfgang Schomburg žali što je Europska unija stvorila nove crte podjele Europe, uključujući i Balkan. "Nova crta podjele Europe više ne prolazi Berlinom ali je skrenula prema istoku, na ukrajinsku granicu i prolazi državama Balkana, koje su isključene", kazao je Schomburg u razgovoru za francusku novinsku agenciju France Presse. Sudac rođen nakon Drugog svjetskog rata u tadašnjem britanskom sektoru Berlina, oženjen za Dankinju koja radi u Grčkoj, a on sam je između ostaloga radio u BiH, Ukrajini i Moldaviji, podjelu stvorenu granicama EU-a smatra bolnom.

DEN HAAG/ZAGREB - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte boravit će 30. rujna u Zagrebu u sklopu dvodnevnog posjeta Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, najavila je u srijedu njezina glasnogovornica Florence Hartmann. "Tužiteljica Del Ponte će posjetiti Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku 29. i 30. rujna. Sve pojedinosti vezane uz njezin posjet Beogradu, Zagrebu i Podgorici bit će objavljene u dogledno vrijeme", kazala je Hartmann na tjednom briefingu za novinare u Haškom sudu.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od 15. do 22. rujna u New Yorku gdje će sudjelovati na zasjedanju 60. sjednice Opće skupštine UN-a, priopćeno je iz Ministarstva. Ministrica Grabar-Kitarović bit će u pratnji predsjednika RH Stjepana Mesića tijekom govora na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Ministrica će tijekom boravka u New Yorku održati niz bilateralnih susreta, govorit će na sastanku na vrhu Pokreta nesvrstanih, kao ministrica zemlje promatrača, zatim na Konferenciji o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa. Na marginama zasjedanja predviđene su i aktivnosti iz područja međukulturalnog i međureligijskog dijaloga.

ZAGREB - Ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić otputovat će u četvrtak u posjet Crnoj Gori na službeni poziv crnogorske ministrice kulture i medija Vesne Kilibarda, priopćilo je ministarstvo kulture. Jedna od tema razgovora bit će i mogućnosti kulturne razmjene umjetnika iz Hrvatske i Crne Gore.

RAFAH - Militanti islamističkog pokreta Hamas u srijedu su eksplozivom otvorili prolaz u ogradi između pojasa Gaze i Egipta koja bi trebala priječiti ubacivanje Palestinaca, objavili su očevici. Kroz prijelaz otvoren eksplozivom deseci Palestinaca prešli su na egipatsku stranu Rafaha, pod nemoćnim pogledom šačice egipatskih graničara, naoružanih samo palicama, javlja agencija France presse. Palestinske snage reda postavile su cementne blokove duž granice u Rafahu, gradu podijeljenom na egipatski i palestinski dio kako bi spriječile ubacivanje Palestinaca. Granica je službeno zatvorena u utorak u ponoć.

BELFAST - Protestanti Oranskog reda prebacili su u srijedu odgovornost za nerede i nasilje proteklog vikenda u Sjevernoj Irskoj na vlasti, optužujući policiju da je postupila "agresivno i arogantno". Više od 60 policajaca ozlijeđeno je od subote do utorka u sukobima između snaga reda i lojalističkih militanata, odanih britanskoj kruni, koji su izbili u protestantskim četvrtima Belfasta i njegovu predgrađu. Sukobi su izbili kada je policija zabranila tradicionalni mimohod protestantskog Oranskog reda kroz katoličke četvrti Belfasta.

BRATISLAVA - Slovačka se u srijedu za još jedan korak približila prijevremenim izborima nakon što oslabljen kabinet desnog centra treći dan zaredom nije uspio osigurati dovoljno glasova za početak zasjedanja parlamenta. Premijer Mikulaš Dzurinda manjinsku koaliciju vodi gotovo dvije godine, a nove postotke potpore izgubio je kada je početkom mjeseca zbog internih nesuglasica Vladu napustio mali koalicijski partner, stranka ANO. To je potaknulo lijevu i populističku oporbu da apstiniranjem iz parlamenta pokuša dokazati da je reformistička vlada, koja je Slovačku prošle godine uvela u Europsku uniju, izgubila mandat za vlast. Redovni izbori predviđeni su za rujan 2006. godine.

TAIPEI - Službeni Tajvan izrazio je u srijedu žaljenje i ogorčenje jer su Ujedinjeni Narodi trinaesti put odbili zahtjev te zemlje za ulaskom u svjetsku organizaciju koja je Tajvan izbacila iz svog članstva 1971. kako bi primila njenog suparnika Kinu. No Tajvan neće odustati od nauma, navodi se u službenom priopćenju, pogotovo što su mu napori da ponovo postane članicom UN-a priskrbili simpatije i potporu drugih zemalja, koje i nemaju službene veze s Taipeijem.

WASHINGTON - Američki dužnosnici stranim su diplomatima u kolovozu u Beču prikazivali satelitske snimke koje bi trebale potvrditi američke optužbe da Iran pokušava razviti nuklearno oružje, piše u srijedu Washington Post. France presse podsjeća da je u veljači 2003. pred Vijećem sigurnosti tadašnji američki državni tajnik Colin Powell također prikazivao satelitske snimke nastojeći dobiti potporu UN-a za preventivni udar protiv Iraka, također ga optužujući za posjedovanje nedopuštenog oružja. Briefing o Iranu pod nazivom "Povijest skrivanja i prevare" trebao je dokazati da iranski nuklearni program nije civilan kako tvrdi Teheran, već zapravo teži razviti nuklearno oružje, piše WP.

UZDOL/MOSTAR - Pomoćni biskup zagrebački msgr. Josip Mrzljak predvodio je u srijedu misu zadušnicu u Uzdolu, 80-ak km zapadno od Mostara, u povodu 12. godišnjice mučkog ubojstva 41 Hrvata u tom mjestu što su ga 14. rujna 1993. počinile bošnjačke postrojbe Armije BH. Biskup Mrzljak je u propovijedi rekao da stradanje Hrvata u Uzdolu nikada ne smije biti zaboravljeno, te da će se taj događaj "utisnuti u povijest cjelokupnog hrvatskog naroda". Stradanje uzdolskih Hrvata prije 12 godina biskup Mrzljak je nazvao kalvarijom, ali je istodobno pozvao na svladavanje osjećaja mržnje i osvete koji se pojavljuju nakon takvih tragičnih događaja.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski sukobio se s državnim odvjetnikom u srijedu na početku razmatranja njegove žalbe na presudu pred Moskovskim gradskim sudom, optuživši ih da je njegovim odvjetnicima uskraćen pristup bitnim dokumentima sa suđenja, javile su svjetske novinske agencije. Tužiteljstvo je uzvratilo protunapadom ustvrdivši da odvjetnici Hodorkovskog, od kojih se glavni nije pojavio, pokušavaju otegnuti žalbeni postupak. Hodorkovski, koji je osuđen u svibnju 2005. na devet godina zatvora zbog utaje poreza i prijevare, rekao je da njegovi odvjetnici nisu dobili cijeli transkript sa suđenja za pripremu žalbe.

MIAMI - Uragan Ofelija nastavlja u srijedu napredovati prema jugoistočnim obalama Sjedinjenih Država koje će, kako se očekuje, zahvatiti u iduća 24 sata, objavio je u srijedu Nacionalni centar za uragane u Miamiju. Snaga uragana Ofelije ocijenjena je brojkom 1 prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici na kojoj je 5 maksimalna vrijednost. Stanje uzbune zbog urgana na snazi je u području rijeke Santee (Južna Karolina) do područja Oregon Inlet (Sjeverna Karolina). Centar upozorava da bi Ofelija mogla donijeti i snažne kiše, poglavito na sjeveroistočnoj obali Južne Karoline i na istočnoj obali Sjeverne Karoline.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙