FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja nije točna

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danaskako ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj nijetočna, najavio prosvjed Hrvatske, a očekuje da tu ocjenu demantira ivodstvo Svjetske banke.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj nije točna, najavio prosvjed Hrvatske, a očekuje da tu ocjenu demantira i vodstvo Svjetske banke.

Ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj naprosto nije točna i ja je kao hrvatski premijer ne prihvaćam, kazao je Sanader na Gospodarskom forumu, tradicionalnom susretu premijera i članova Vlade sa gospodarstvenicima na Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu.

Svjetska banka u svom izvješću o uvjetima poslovanja Hrvatsku je svrstala na 118. mjesto, čime je najlošije rangirana među istočnoeuropskim zemljama.

Premijer Sanader napominje kako je posrijedi možda i politika, te ističe kako neke bitne stvari koje su se dogodile u Hrvatskoj nisu unesene, kao što su one stop shop, reforma zemljišnih knjiga, katastra i slično.

Mi znamo koliko vrijedimo, kazao je Sanader, upozoravajući i na kontradikciju ocjena Svjetske banke s ocjenama svjetskih rejting agencija koje su krajem prošle godine prvi put nakon sedam godina poboljšale kreditni rejting Hrvatske.

Premijer i članovi Vlade s gospodarstvenicima su na ovogodišnjem Gospodarskom forumu razgovarali o konkurentnosti Hrvatske na putu prema EU.

Cilj je Hrvatske da ulaskom u EU osigura i snažan gospodarski rast, kazao je premijer.

Govoreći o Vladinim mjerama najavio je daljnja ulaganja u infrastrukturu, uz ostalo i skori početak radova na koridoru V.c, kao i na mostu Komarna-Pelješac.

Investicije će idućih godina biti na razini 7 posto BDP-a godišnje ili oko 15 milijardi kuna.

Najavio je i daljnji rad na restrukturiranju neefikasnih javnih poduzeća, PIK-ova, nastavak procesa privatizacije, te poticanje i zakonsko reguliranje javno privatnog partnerstva.

Važnim je označio i očuvanje makroekonomske stabilnosti, a Vlada će s Hrvatskom narodnom bankom nastojati ustrajati na niskoj inflaciji i stabilnom tečaju, te usporavanju vanjskog duga.

Ocjenu da je Hrvatska na dobrom putu potkrijepio je i nizom pokazatelja - rasta industrijske proizvodnje, dolascima i noćenjima turista, kao i zadržavanjem trenda bržeg rasta izvoza od uvoza - robni je izvoz, isključe li se brodovi, u prvih sedam mjeseci povećan za 12,2 posto, dok je uvoz istodobno porastao za 8,1 posto.

Odgovarajući na pitanja gospodarstvenika, premijer je kazao kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu, on tu mogućnost ne isključuje, ali smatra da nije trenutak za njegovo uvođenje.

"Prijateljstvo, partnerstvo i susjedstvo ne kupuje se teritorijem i na tome ćemo inzistirati", rekao je Sanader, ponavljajući da, ako se ne može naći pravično rješenje, preostaje međunarodna arbitraža.

Članovi Vlade najavili su da će se veća pozornost posvetiti razvoju klastera, te mogućnost da se sličnim mjerama kao za sivi čarter reagira i kada je riječ o turistima u vikendicama i kućama stranaca.

Na pitanje o standardima za uvozne, pogotovo prehrambene proizvode, jer se, kako je rečeno, "na hrvatskim policama može naći deset vrsta konzervi kineskih šampinjona koji niti imaju izgled, niti okus šampinjona", gospodarstvenici su pozvani da potaknu promjene pravilnika ako su oni zastarjeli.

Država može promijeniti pravilnik i kontrolirati uvoz robe, ističu predstavnici Vlade koji su se složili i s potrebom da se razraditi sustav za ulazak roba.

Nedopustivo je da se na svim graničnim prijelazima može uvoziti svaka roba, za neke robe treba odrediti tek jedan, dva granična prijelaza, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙