FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK održan hrvatsko-kineski poslovni forum

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatske gospodarskekomore (HGK) i Odjela za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu NRKine u Zagrebu danas je održan Hrvatsko-kineski poslovni forum, kojije uz predstavnike gospodarskih institucija dviju zemalja okupio ipredstavnike 20-ak kineskih te više od 30 hrvatskih kompanija.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Odjela za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu NR Kine u Zagrebu danas je održan Hrvatsko-kineski poslovni forum, koji je uz predstavnike gospodarskih institucija dviju zemalja okupio i predstavnike 20-ak kineskih te više od 30 hrvatskih kompanija.

Kinesko gospodarsko izaslanstvo, koje uz gospodarstvenike čine i predstavnici tamošnjih ministarstava trgovine i financija, u Zagrebu boravi od 4. do 7. rujna, a u sklopu njihovog posjeta jučer je održana i 9. sjednica Mješovitog hrvatsko-kineskog gospodarskog odbora.

Kako je na današnjem forumu istaknula članica tog odbora, pomoćnica hrvatskog ministra gospodarstva za međunarodne gospodarske odnose Predraga Boić-Ljubić, Hrvatska i Kina potpisanim su ugovorima postavile dobru pravnu osnovu za razvoj gospodarske suradnje, što se odrazilo i na značajno povećanje međusobne robne razmjene.

Ona je tako prošle godine dosegla rekordnu razinu od 642,75 milijuna dolara te je u odnosu na 2003. povećana za više od 50 posto. Pritom je hrvatski izvoz iznosio tek 7,2 milijuna dolara, ali je, nekoliko godina zaredom, povećan po većoj stopi od stope rasta uvoza iz Kine, kazala je Boić-Ljubić. Dodala je da to pokazuje da na ogromnom kineskom tržištu ima dosta mjesta za hrvatske proizvode.

Iako podaci za ovu godinu pokazuju nastavak tog trenda, Mješoviti se odbor na svojoj sjednici, prema njenim riječima, suglasio da je u budućnosti nužno poticati zajedničke hrvatsko-kineske proizvodne, a ne samo trgovačke projekte.

Po završetku foruma, na kojem su predstavljene gospodarske mogućnosti dviju zemalja, u HGK su održani i pojedinačni poslovni susreti gospodarstvenika Hrvatske i Kine.

S predstavnicima kineskih trgovačkih, farmaceutskih, tekstilnih, tehnoloških, graditeljskih i telekomunikacijskih kompanija razgovore je vodilo 36 hrvatskih tvrtki, poput Belupa, Chromosa, Ingre, Končara, Kraša, Luke Rijeka, Medike, Podravke, TDR-a, Zvečeva i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙