FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: sastanak novog talijanskog konzula i Talijanske unije

RIJEKA,14. rujna 2005.(Hina) - Predstavnici Talijanske unije u Rijecidanas su se sastali s novoimenovanim glavnim konzulom RepublikeItalije u Rijeci Fulviom Rusticom.
RIJEKA,14. rujna 2005.(Hina) - Predstavnici Talijanske unije u Rijeci danas su se sastali s novoimenovanim glavnim konzulom Republike Italije u Rijeci Fulviom Rusticom.

Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul izložio mu je ustrojstvo Talijanske unije i zajednica Talijana, naglasivši vrijednosti ovoga kraja u razvoju višejezičnosti i različitih kultura.

Tremul je rekao kako Unija očekuje da se u talijanskom parlamentu izglasa poseban zakon o odnosima Republike Italije i zajednica Talijana, čime bi se omogućili financijski uvjeti za očuvanje talijanskog jezika i tradicije na područjima na kojima su Talijani autohtoni narod.

Također je naglasio potrebu da se u talijanskom parlamentu što brže donesu izmjene i dopune zakona o državljanstvu, kojima bi se ponovno omogućilo stjecanje talijanskog državljanstva za one predstavnike talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, koji su rođeni prije 15. rujna 1947., kao i za one s područja bivše "zone B" rođene prije 1977.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli izrazio je nadu da će biti produljen rok trajanja zakona u Italiji kojim se dodjeljuju sredstva Uniji za rekonstrukciju objekata kojima se koristi talijanska nacionalna manjina ili za slične veće zahvate. Ovaj zakon na snazi je do 2006., a omogućuje dobivanje 4,65 milijuna eura godišnje uz redovna sredstva koja talijanska država daje za djelovanje talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji.

Glavni konzul Fulvio Rustico izrazio je zadovoljstvo predočenim kao i dosadašnjim susretima s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave u Rijeci. Naglasio je potrebu suradnje konzulata, Talijanske unije i raznih institucija te lokalne samouprave kao i razvijanja uspješne gospodarske suradnje dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙