FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski Sabor jesenjsko zasjedanje počinje 21. rujna

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski sabor će 16., prvu sjednicunakon ljetne stanke početi 21. rujna, raspravom o paketu izbornihzakona koji se odnose na lokalne izbore, odnosno neposredan izborgradonačelnika, načelnika i župana.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski sabor će 16., prvu sjednicu nakon ljetne stanke početi 21. rujna, raspravom o paketu izbornih zakona koji se odnose na lokalne izbore, odnosno neposredan izbor gradonačelnika, načelnika i župana.

Na dnevnom redu trotjedne sjednice, koja će završiti 7. listopada svečanom saborskom sjednicom u povodu Dana nezavisnosti, nalazi se 50-ak točaka, od kojih 14 s prošle sjednice, odlučilo je u utorak prošireno saborsko Predsjedništvo.

Prvi tjedan zasjedanja zastupnici će posvetiti raspravi o prijedlogu izbornih zakona - prijedlogu izmjena Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu, o neposrednom izboru gradonačelnika, načelnika, i župana (Vladin i Kluba HNS/PGS-a), o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je nakon sjednice Predsjedništva izjavio da SDP u saborsku proceduru nije uputio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, kako je ta stranka najavljivala u medijima držeći Polančeca odgovornim za aferu Liburnia.

Istaknuo je da će, formalizira li SDP takav prijedlog, uvrstiti ga u dnevni red, ali i naglasio da oporba neće imati kvalificiranu većinu za Polančecovu smjenu.

"Budući da je premijer Sanader već rekao da Polančeca ne smatra odgovornim i da će Vlada stati iza njega, očito je da oporba neće imati kvalificiranu većinu da se takav prijedlog izglasa", kazao je Šeks.

Najavio je i da će Sabor, nakon što Vlada dostavi cjelovito izvješće, raspravljati i o kuponskoj privatizaciji, što će uključiti i slučaj Liburnie Riviera Hotela.

Drugi tjedan 16. sjednice zastupnici će raspravljati o reviziji pretvorbe i privatizacije, a na temelju saborskog zaključka kojim su Vlada, Državno odvjetništvo, HNB, HFP i Agencija za sanaciju banaka dužna dostaviti izvješća o učinjenom na temelju revizije.

Istodobno, Sabor će raspraviti i Vladin prijedlog da se za godinu dana produlji rok za reviziju pretvorbe i privatizacije.

Na dnevnom redu je i HSP-ov prijedlog proširenja hrvatske jurisdikcije na Jadranu, odnosno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, kao odgovor na odluku slovenske vlade da Slovenija proglasi epikontinentalni pojas.

No, napomenuo je Šeks, na nedavnom sastanku premijera Ive Sanadera s predstavnicima parlamentarnih stranaka dogovoreno je da se na tu točku stavi dvomjesečni moratorij.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙