FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel objavila sastav kabineta u sjeni

BERLIN, 17. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Angela Merkel, kandidatkinjanjemačkih Kršćanskih demokrata za dužnost kancelara objavila je usrijedu sastav "kabineta u sjeni" koji uključuje stručnjaka zaujednačene porezne stope (flat tax), dok najnovije istraživanje javnogmnijenja pokazuje povećanje vodstva njezine stranke u odnosu strankukancelara Gerharda Schroedera.
BERLIN, 17. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Angela Merkel, kandidatkinja njemačkih Kršćanskih demokrata za dužnost kancelara objavila je u srijedu sastav "kabineta u sjeni" koji uključuje stručnjaka za ujednačene porezne stope (flat tax), dok najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje povećanje vodstva njezine stranke u odnosu stranku kancelara Gerharda Schroedera.

Merkel je predstavila "kompetentni tim" od devet članova, od kojih je, kako je rekla, osam spremno pridružiti se njezinom kabinetu ako pobjedi na izborima 18. rujna.

"Njemačka se nalazi u najgoroj krizi od formiranja savezne republike. Imamo pet milijuna nezaposlenih", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Paul Kirchhof, bivši sudac saveznog ustavnog suda koji sada sjedi u nadzornom odboru Deutsche Banka, bit će zadužen za financije, rekla je.

Kirchhof želi radikalno preispitati njemački vrlo kompleksni porezni sustav i poziva na smanjenje najviše porezne stope sa sadašnjih 42 na 25 posto. Kako bi mogao financirati taj potez Kirchhof želi eliminirati sve porezne poticaje, povrate i rupe u zakonu.

Taj prijedlog, mora se istaknuti, daleko je preradikalan za koaliciju CDU/CSU. U svom izbornom proglasu ta je koalicija obećala da će smanjiti najvišu poreznu stopu samo za tri postotna boda.

Kirchhof se bio protivio Merkeličinu planu povećanja poreza na dodanu vrijednost sa sadašnjih 16 na 18 posto. No, u srijedu je kazao novinarima da sada prihvaća taj potez jer će ti prihodi biti namijenjeni obiteljima.

Druga ključna osoba njezina tima je premijer savezne pokrajine Saar, Peter Mueller, koji će biti odgovoran za gospodarsku politiku. Mueller je smanjio birokraciju i poticaje u svojoj gospodarski slaboj pokrajini i tako pomagao otvaranje tisuće novih radnih mjesta.

Wolfgang Schaeuble, bivši čelnik stranke CDU i stručnjak za vanjsku politiku, bit će zadužen za inozemne poslove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙