FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Počelo obnovljeno suđenje Čoviću i skupini

SARAJEVO, , 13. rujna 2005. (Hina) - Novom Statusnom konferencijom uutorak je u Državnom sudu Bosne i Hercegovine počelo obnovljenosuđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, četvoricibraće Ivanković, suvlasnicima Mesne industrije "Lijanovići" iz ŠirokogBrijega, te predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću i profesoru Pravnog fakulteta iz Sarajeva Zdravku Lučiću.
SARAJEVO, , 13. rujna 2005. (Hina) - Novom Statusnom konferencijom u utorak je u Državnom sudu Bosne i Hercegovine počelo obnovljeno suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, četvorici braće Ivanković, suvlasnicima Mesne industrije "Lijanovići" iz Širokog Brijega, te predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću i profesoru Pravnog fakulteta iz Sarajeva Zdravku Lučiću.

Optužnica ih tereti za korupciju, odnosno pomaganje Mesnoj industriji "Lijanovići" i izbjegavanje plaćanja carinskih pristojbi na uvoz mesa u BiH, čime je oštećen proračun BiH.

Do obnavljanja početka tog sudskog procesa, za koji se smatra da bi moglo biti najobimnije od međunarodnog priznanja BiH kao neovisne države, došlo je nakon što je prijašnji predsjednik Sudskog vijeća, britanski sudac Paul Garlick podnio ostavku na tu dužnost, a umjesto njega nedavno na tu dužnost imenovan američki sudac Richard Gabelein. Sudsko vijeće je u utorak odlučilo početak glavne rasprave u tom procesu zakazati za 11. listopada.

Sudsko vijeće zatražilo je danas od Tužiteljstva BiH da brzo poduzme neke promjene u optužnici, ako procijeni da su takve promjene potrebne. Takav zahtjev Sudskog vijeća slijedio je nakon što je tužitelj Jonnattan Rattel priznao da u prvobitnoj optužnici protiv "Čovića i skupine" postoje manjkavosti, jer se neke točke optužnice ponavljaju, odnosno udvostručuju. Kao primjer takve manjkavosti prvobitne optužnice tužitelj Rattel je naveo sličnost točke 8 iz optužnice, kojom se optužene tereti za udruživanje radi činjenja kriminalnih radnji, i točne 9, kojom se optužene tereti za organizirani kriminal.

Sudsko vijeće također je naložilo Tužiteljstvu da najkasnije u sljedećih deset dana braniteljima optuženih dostavi nalaze vještaka, kako bi se branitelji mogli pravodobno pripremiti za nastavak suđenja. "Ako tužiteljstvo ne dostavi nalaze vještaka u roku deset dana, Sud će donijeti dodatne mjere", upozorio je tužitelja Rattela predsjednik Sudskog vijeća Gabelein, nakon što su branitelji više puta ustvrdili da još nisu dobili nalaze vještaka.

Na današnjoj statusnoj konferenciji nastala je oštra polemika između tužitelja Rattela i branitelja optuženih u vezi s dokumentacijom Mesne industrije "Lijanovići", koja je u lipnju ove godine, uz pomoć pripadnika EUFOR-a, zaplijenjena u poslovnoj zgradi tvrtke u Širokom Brijegu. Rattel je zamjerio braniteljima što nisu bili nazočni otpečaćivanju zaplijenjenih dokumenata tvrtke "Lijanovići", iako su bili pozvani.

Rattel tvrdi kako su među zaplijenjenim dokumentima i videosnimci sjednica Upravnog odbora tvrtke "Lijanovići", koji dokazuju da su članovi tog Upravnog odbora raspravljali na sjednicama o davanju mita radi izbjegavanja plaćanja carina. Branitelji optuženih svoj su nedolazak na otpečaćivanje zaplijenjena materijala objasnili protuoptužbom da nitko iz Tužiteljstva BiH nije bio nazočan akciji zapljene dokumentacije Mesne industrije "Lijanovići", koja je obavljena uz pomoć EUFOR-a.

Tužitelj Rattel u utorak je rekao da je za davanje iskaza pozvano 60 svjedoka optužbe, uglavnom, kako je rekao, dužnosnika carinske službe u BiH. Najavio je da će njihovo svjedočenje trajati najmanje četiri mjeseca, što je izazvalo negodovanje branitelja optuženih koji su tražili skraćivanje tog sudskog procesa radi profesionalnih obveza optuženih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙