FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svećenici i redovnice Komušine upozoravaju na težak položaj katolika

SARAJEVO,17. kolovoza 2005.(Hina) - Skupina od deset svećenika i triredovnice iz župe Komušina kod Teslića u središnjoj Bosni, drevnogsvetišta Vrhbosanske nadbiskupije, uputili su najvišim međunarodnim,državnim i crkvenim predstavnicima u Bosni i Hercegovini promemorijukojom upozoravaju na iznimno težak položaja Hrvata-katolika togpodručja i nepravdu kojoj su godinam izloženi, prenosi u srijeduKatolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).
SARAJEVO,17. kolovoza 2005.(Hina) - Skupina od deset svećenika i tri redovnice iz župe Komušina kod Teslića u središnjoj Bosni, drevnog svetišta Vrhbosanske nadbiskupije, uputili su najvišim međunarodnim, državnim i crkvenim predstavnicima u Bosni i Hercegovini promemoriju kojom upozoravaju na iznimno težak položaja Hrvata-katolika tog područja i nepravdu kojoj su godinam izloženi, prenosi u srijedu Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

U promemoriji upućenoj krajem prošlog tjedna među ostalima i na adrese Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna, člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića i kardinala Vinka Puljića, ističe se kako je župa Komušina prije rata brojala oko pet i pol tisuća vjernika-Hrvata.

Za blagdana Velike Gospe tamo se znalo okupiti i trideset tisuća hodočasnika.

Upravo uoči Velike Gospe 1992. godine pred napadajima srpskih snaga i posljednji stanovnici Komušine napustili u svoj rodni kraj, brojne kuće i crkva su zapaljeni a crkvena kripta pretvorena u štalu.

Od 1999. godine kada je počeo proces povratka u ovaj kraj, u Komušinu se vratilo tek 150 njezinih predratnih stanovnika, uglavnom starijih osoba kojima su i danas uskraćena elementarna ljudska prava te su izloženi stalnim provokacijama, stoji u promemoriji svećenika i redovnica komušinskog kraja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙