FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sergej Stanišev službeno preuzeo dužnost bugarskog premijera

SOFIJA, 17. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Nova bugarska vlada premijeraSergeja Staniševa u srijedu je službeno preuzela dužnost, a glavni jojje cilj uvesti zemlju 2007. godine u Europsku uniju.
SOFIJA, 17. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Nova bugarska vlada premijera Sergeja Staniševa u srijedu je službeno preuzela dužnost, a glavni joj je cilj uvesti zemlju 2007. godine u Europsku uniju.

"To je nacionalni prioritet", rekao je Stanišev (39) obećavši da će učiniti "sve što je moguće" da bi se ubrzale reforme i osiguralo punopravno članstvo u Uniji u tom roku.

Stanišev vodi tročlanu koaliciju u kojoj su njegova Socijalistička stranka, Nacionalni pokret bivšeg premijera Simeona Sakskoburgotskog i stranke etničkih Turaka DPS.

Nova vlada formirana je nakon gotovo dva mjeseca političkih natezanja zbog kojih su odgođene reforme pravosuđa i liberalizacija gospodarstva, koje je Bruxelles postavio kao uvjete za punopravno članstvo u Uniji.

Bugarska bi trebala ući u EU 1. siječnja 2007. ako ispuni postavljene uvjete, ali je u povelju o pristupanju ubačena zaštitna klauzula po kojoj se ulazak može odgoditi za godinu dana u slučaju da Sofija ne uspije provesti tražene reforme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙