FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi nemiri u Belfastu

BELFAST, 12. rujna 2005. (Hina/DPA) - Novi neredi izbili su u nedjeljukasno navečer u Belfastu, gdje su se u subotu nakon tradicionalnogmimohoda protestantskog Oranskog reda, dogodili najveći nemiri uSjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina.
BELFAST, 12. rujna 2005. (Hina/DPA) - Novi neredi izbili su u nedjelju kasno navečer u Belfastu, gdje su se u subotu nakon tradicionalnog mimohoda protestantskog Oranskog reda, dogodili najveći nemiri u Sjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina.

U nedjelju navečer oko 700 protestantskih militanata napalo je pripadnike policije molotovljevim koktelima i kamenjem, pri čemu je jedan policajac ozlijeđen a zapaljeno je i više automobila.

Tradicionalni mimohod pripadnika protestanskog Oranskog reda ulicama Belfasta, koji je održan u subotu, doveo je do najvećih nemira u Sjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina, a nemiri su bili zabilježeni u više četvrti Belfasta.

Pripadnici Oranskog reda tradicionalno svakog 12. srpnja slave pobjedu protestantskog vladara Williama Oranskog nad katolicima Jamesa II. u bitki na obalama rijeke Boyne 1690. godine.

Ove je godine mimohod Oranskog reda bio odgođen, i održan je tek u subotu 10. rujna.

Također, vlasti su Oranskom redu zabranile da njihova povorka prolazi kroz pretežno katolički Springfield Road. Protestanti se nisu mogli pomiriti s time, te su usprkos zabrani krenuli prema Springfield Roadu. Tamo ih je dočekala policija i ubrzo su izbili neredi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙