FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair upozoren na gnjev muslimana još 2004.

LONDON, 28. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Ured britanskog premijera TonyBlaira punih je godinu dana prije bombaških atentata na Londonupozoren da britanski angažman u Iraku potiče muslimanski gnjev iekstremizam u samoj Velikoj Britaniji, objavio je list The Observer unedjelju.
LONDON, 28. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Ured britanskog premijera Tony Blaira punih je godinu dana prije bombaških atentata na London upozoren da britanski angažman u Iraku potiče muslimanski gnjev i ekstremizam u samoj Velikoj Britaniji, objavio je list The Observer u nedjelju.

List je objavio pismo stalnog tajnika britanskog ministarstva vanjskih poslova Michaela Jaya upućeno još 18. svibnja 2004. šefu Blairova kabineta Sir Andrew Turnbullu u kojem Jay izričito piše kako je britanska vanjska politika na Bliskom istoku "jedan od glavnih motiva za regrutiranje ekstremista".

U pismu koje je procurilo u javnost, Jay je napisao kako je jedna od stalnih tema i motiva ekstremizma u islamskoj zajednici na tlu Velike Britanije upravo britanska vanjska politika, posebno u kontekstu bliskoistočnog mirovnog procesa i Iraka.

Predstavnik Blairova ureda rekao je da njegov ured ne komentira dokumente koji procure u javnost.

U prilogu pismu nalazio se strateški dokument u kojem stoji da ekstremisti na Britaniju sad gledaju kao na "križarsku državu", piše list.

Blairova vlada je odbacila tezu da je bombaški napad na tri podzemna vlaka i autobus, u kojem je 7. srpnja u Londonu poginulo najmanje 56 osoba, u vezi s britanskom potporom i aktivnim sudjelovanjem u američkoj invaziji Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙