FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveći nemiri u Sjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina

BELFAST, 11. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tradicionalni mimohodpripadnika protestanskog Oranskog reda ulicama Belfasta, koji jeodržan u subotu, doveo je do najvećih nemira u Sjevernoj Irskoj uposljednjih nekoliko godina, objavila je novinska agencija Reuters.
BELFAST, 11. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tradicionalni mimohod pripadnika protestanskog Oranskog reda ulicama Belfasta, koji je održan u subotu, doveo je do najvećih nemira u Sjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina, objavila je novinska agencija Reuters.

Nemiri su zabilježeni u više kvartova Belfasta. Protestantski izgrednici pucali su na policajce, te su ih gađali različitim eksplozivnim napravama kućne izrade. Zapaljeni su i brojni automobili.

U neredima je ranjeno šest policajaca, a još nekoliko ih je lakše ozlijeđeno. Ozlijeđena su i dva civila.

Šef policije za Sjevernu Irsku Hugh Orde kazao je kako odgovornost za nemire snose pripadnici Oranskog reda.

Pripadnici Oranskog reda tradicionalno svakog 12. srpnja slave pobjedu protestantskog vladara Williama Oranskog nad katolicima Jamesa II. u bitki na obalama rijeke Boyne 1690. godine.

Ove je godine mimohod Oranskog reda bio odgođen, i održan je tek u subotu 10. rujna. Također, vlasti su Oranskom redu zabranile da njihova povorka prolazi kroz pretežno katolički Springfield Road. Protestanti se nisu mogli pomiriti s time, te su usprkos zabrani krenuli prema Springfield Roadu. Tamo ih je dočekala policija i ubrzo su izbili neredi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙