FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odbija kritike da zakonski prijedlog o proglašenju slovenskog zaštitnog ekološkog pojasa u Jadranu iskazuje teritorijalne pretenzije prema hrvatskom akvatoriju. Kako u petak navodi ljubljansko "Delo", Rupel je u razgovoru sa slovenskim novinarima naglasio da granica slovenskog zaštitnog pojasa "privremeno teče po granicama određenim u malograničnom sporazumu o suradnji dviju država (SOPS)". "Proglasili smo ekološku zonu koja nije velika, a njen oblik i dimenzija bit će ovisni od dogovora koje očekujemo", citira Rupela "Delo".

BAGDAD - Novi postupci predviđeni su u petak za postizanje konsenzusa o iračkom Ustavu, objavili su pregovarači ističući da ostaju razlike o federalizmu. "Nadamo se danas doći do sporazuma zadovoljavajućeg za sve strane. To je naša zadnja prilika i odlučan je dan", izjavio je kurdski pregovarač Mahmud Osman, dan nakon odgode sastanka parlamenta namijenjenog potvrdi teksta ustava. Rekao je da razlike ostaju oko pitanja federalizma i statusa stranke Baas svrgnutog predsjednika Sadama Huseina, a treća točka neslaganja odnosi se na ovlasti premijera.

TOKIO - Nije određen datum za nastavak pregovora šestorice o sjevernokorejskom nuklearnom programu, suprotno onome što je u četvrtak kazao visoki kineski dužnosnik u Tokiju, kazao je u petak japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura. Pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Wu Dawei kazao je u četvrtak u Tokiju da će se pregovori nastaviti 2. rujna, u razgovoru s čelnicom male japanske Socijaldemokratske stranke. "To je kriva informacija", izjavio je Machimura. Šest zemalja sudionica u višestranačkim pregovorima (obje Koreje, Kina, Japan, SAD i Rusija) susrelo se na 13 dana krajem srpnja i početkom kolovoza u Pekingu. No, nesposobni okončati sporazum, odlučili su se na trotjednu stanku 7. kolovoza.

TAŠKENT - Uzbekistanski senat izglasao je u petak zatvaranje američke vojne baze smještene u Karshi Khanabadu na jugu zemlje, potvrđujući definitivno odluku iz Taškenta najavljenu krajem srpnja. Tijekom rasprave koja je prethodila glasovanju, nekoliko senatora zatražilo je od Washingtona da isplati Uzbekistanu financijsku kompenzaciju za navodnu štetu po okoliš zbog prisustva američkih snaga. Šesnaest senatora u raspravi su jednoglasno osudili SAD i strani tisak za "krivu interpretaciju" događaja u Andižanu, gdje su uzbekistanske vlasti strogo kaznile narodni ustanak, pri čemu je prema službenim podacima 187 osoba poginulo, dok humanitarne organizacije smatraju da je taj broj bio puno viši.

LISABON - Svi šumski požari u Portugalu ponovno su pod kontrolom u petak ujutro, objavila je Nacionalna služba vatrogasaca i civilne zaštite u priopćenju. "Svi su požari u fazi gašenja i nadzora", kazala je Služba. Vatrogasci su u noći uspjeli ograničiti svih devet malih požara koji su se oteli kontroli u središnjem i sjevernom dijelu zemlje tijekom četvrtka. Približno 1.200 vatrogasaca uz pomoć 342 vozila još uvijek je mobilizirano u petak ujutro na terenu. Ministarstvo poljoprivrede opasnost od požara za petak je ocijenilo "visokom" do "jako visoke" u 15 okruga u zemlji te "umjerenom" u tri preostala okruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙