FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Prošlo doba jeftine nafte i energije

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP)organizirala je danas okrugli stol "Utjecaj cijena nafte na hrvatskogospodarstvo", a na kojemu je ocijenjeno da je vrijeme jeftine naftei energije zauvijek prošlo te da se neće dugo održati Inina cijena odoko osam kuna za litru motornog benzina.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) organizirala je danas okrugli stol "Utjecaj cijena nafte na hrvatsko gospodarstvo", a na kojemu je ocijenjeno da je vrijeme jeftine nafte i energije zauvijek prošlo te da se neće dugo održati Inina cijena od oko osam kuna za litru motornog benzina.

Otvorivši skup, saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić rekao je kako je sadašnja cijena benzina rezultat vladine mjere, no da se ona može održati samo kraće vrijeme budući da pritisak svjetskih cijena pomiče tu, kako tvrdi, svojevoljno propisanu granicu, prema gore.

Procijenio je kako možemo očekivati daljnja poskupljenja Ininih proizvoda.

Tadić, naime, tvrdi da cijena od deset kuna za litru motornog benzina nije nerealna. Dodao je kako je za očekivati daljnji rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu te da se sustav cijena u Hrvatskoj mora zasnivati na tržišnim načelima, što sada nije slučaj.

Zato je potrebno provoditi mjere smanjenja energetske ovisnosti Hrvatske o uvozu, poticati uporabu alternativnih oblika energije te adekvatno riješiti pitanje zaliha nafte i naftnih rezervi, kazao je Tonči Tadić.

Savjetnik HSP-a i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić rekao je da na sadašnju visoku cijenu nafte na svjetskom tržištu utječe i velika politička nestabilnost u zemljama, proizvođačima nafte.

On predviđa da će se i dalje nastaviti zategnutost na relaciji Iran - Europska unija i SAD te da se ne nazire kraj nestabilnosti u Iraku, a istaknuo je i političku nestabilnost u Venezueli, inače važnoj izvoznici nafte.

Granić procjenjuje da čak ni SAD više ne može održavati nisku cijenu nafte i derivata. "Cijene nafte na svjetskom tržištu rast će do 80 dolara za barel sirove nafte, a neki pesimisti govore i do 100 dolara", dodao je.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su razni stručnjaci s područja nafte, energetike i transporta, koji su se također složili s procjenom da je zauvijek gotovo s jeftinom naftom. Sudionici HSP-ova okruglog stola kritički su se osvrnuli i na odluke sadašnje i bivših vlada koje su, kako drže, umjetno održavale relativno nisku cijenu Ininih motornih benzina kako bi zadržale socijalni mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙