FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: stranke o prijenosu dionica LRH-a

RIJEKA, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska stranka prava danas jepriopćila da je nagodba Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) sa SNholdingom i Dom holdingom o prijenosu dionica Liburnia Riviera Hotela(LRH) kršenje Zakona o privatizaciji.
RIJEKA, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska stranka prava danas je priopćila da je nagodba Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) sa SN holdingom i Dom holdingom o prijenosu dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) kršenje Zakona o privatizaciji.

Nagodbom će vlasništvo oko 80 posto dionica LRH biti preneseno na te holdinge, a postignuta je radi namirenja državnog duga prema njima.

HSP ocjenjuje da je ta nagodba "opasni presedan" koji će bez sumnje iskoristiti i ostali privatizacijsko-investicijski fondovi, na štetu hrvatske države i naroda te da je "Vlada o privatizaciji i razlozima tog postupka dužna detaljno izvijestiti javnost, lokalna poglavarstva i Sabor."

U priopćenju se navodi da Zakon o privatizaciji predviđa privatizaciju dionica u vlasništvu HFP-a jedino prodajom dionica putem javnog natječaja ili na burzi, a ne nagodbom temeljenoj na proizvoljnoj procjeni vrijednosti neke tvrtke.

U HSP-u drže da je naknada državnog duga PIF-ovima putem nagodbe o prepuštanju većinskog paketa dionica LRH plod proizvoljnog tumačenja zakona i brojnih zakonskih propusta.

Konferenciju za novinare na temu privatizacije održao je danas predsjednik riječke podružnice HSP-a Ivan Kirin koji je ponovio stavove stranke te upozorio da bi na takvom privatizacijom cijela obala mogla postati nečije vlasništvo, što bi ugrozilo državni suverenitet.

Odluka o predaji dionica LRH-a izazvala je brojne reakcije na riječkom i opatijskom području. Među ostalima, reagirao je i riječki ogranak HSLS-a koji zahtjeva da se zakaže izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi se raspravila odluka Vlade o LRH-ima.

Predsjednik riječkog HSLS-a Željko Glavan kazao je na konferenciji za novinare da je odluka Vlade možda zakonita, ali da je pitanje zašto je donesena baš sada. Upitno je i zašto je dug države prema PIF-ovima toliko narastao, zašto taj dug država nije vratila i tko je za to odgovoran, rekao je Glavan dodavši da je HSLS uvijek bio protiv rasprodaje nacionalne imovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙