FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Vladini potezi prema Sloveniji dobri, ali nedovoljni

ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - HSP pozdravlja poteze kojima jeVlada reagirala na slovensku najavu proglašenja epikontinentalnogpojasa i ekološke zone u Jadranu, ali smatra da oni nisu dovoljni dabi zaštitili hrvatske interese.
ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - HSP pozdravlja poteze kojima je Vlada reagirala na slovensku najavu proglašenja epikontinentalnog pojasa i ekološke zone u Jadranu, ali smatra da oni nisu dovoljni da bi zaštitili hrvatske interese.

Kazali su to na današnjoj konferenciji za novinare HSP-ov zastupnik u Saboru Tonči Tadić i savjetnik predsjednika stranke Mate Granić, zalažući se da se spor između dviju država razriješi arbitražom pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Najnovije poteze slovenske vlade u HSP-u smatraju pokušajem Slovenije da si "otimačinom hrvatskog teritorija" izbori povoljniju startnu poziciju u međunarodnoj arbitraži.

Hrvatska bi, smatraju, o graničnim problemima bez odgađanja morala izvijestiti ostale članice Europske unije, Europsku komisiju te Vijeće sigurnosti UN-a.

Morala bi, nadalje, lobirati za obveznu arbitražu u Haagu, nakon čega bi Sabor trebao donijeti platformu razgraničenja i obvezati se da će poštovati ishod arbitraže, drže u HSP-u.

Vladi poručuju da ne smije gajiti nikakve iluzije da bi se spor mogao riješiti bilateralno, nego da Sloveniji mora jasno dati na znanje da njezinu odluku smatra ništavnom, te isključiti susjednu državu iz kruga članica EU koje mogu ribariti na otvorenom moru unutar hrvatskoga ribarskog pojasa.

Proglasi li slovenski parlament epikontinentalni pojas i ekološku zonu, Hrvatska mora spriječiti bilo kakve radnje u tom području, ocijenio je Granić.

Tadić, pak, smatra da su za, kako je rekao, nerealne pretenzije Slovenije krivci u neefikasnosti hrvatske diplomacije i dugogodišnjem "žmirenju" na slovenske zahtjeve.

Upozorio je i da se Slovenija ne drži zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata, te da se ne ponaša kao dobar susjed, nego da u Savudriji "svakodnevno provocira, omalovažava Hrvatsku i demonstrira silu".

Hrvatska Vlada, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska ratna mornarica morali bi odgovoriti i zaštiti svoj suverenitet i ribare Bujštine od takvih provokacija, zaključio je Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙