FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavaš podnio kaznenu prijavu protiv Puhovskog

OSIJEK, 2. rujna 2005. (Hina) - Saborski zastupnik i predsjednikosječkog Gradskog vijeća Branimir Glavaš podnio je kaznenu prijavuOpćinskom državnom odvjetništvu protiv Žarka Puhovskog, predsjednikaHrvatskog helsinškog odbora, zbog, kako navodi, kaznenog djela prisileprema pravosudnom dužnosniku.
OSIJEK, 2. rujna 2005. (Hina) - Saborski zastupnik i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Branimir Glavaš podnio je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv Žarka Puhovskog, predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora, zbog, kako navodi, kaznenog djela prisile prema pravosudnom dužnosniku.

U kaznenoj prijavi Glavaš navodi kako je Žarko Puhovski u današnjoj izjavi, objavljenoj u "Večernjem listu", naveo da su mu se javile četiri osobe "koje su također razgovarale ili s policijom ili s Državnim odvjetništvom" vezano uz Branimira Glavaša i optužbe za zločine u Osijeku počinjene 1991. i 1992., te da, među ostalim, kaže kako mu je "osobno važno da ljudi koji su činili zločine budu osuđeni, kako bi se pokazalo da takvo što nije dopušteno".

Ako se sudskom odlukom dokaže, "imali bismo relativno povoljnu situaciju za budućnost" dio je izjave Žarka Puhovskog zbog koje je Glavaš podnio kaznenu prijavu jer smatra da "ovakva izjava, s obzirom na javnu djelatnost kojom su Puhovski bavi i s obzirom na prostor koji mu daju hrvatska sredstva priopćavanja, predstavlja vrlo težak oblik kaznenog djela prisile prema pravosudnom dužnosniku iz čl. 309 st.1 KZ".

Glavaš je u kaznenoj prijavi naveo kako "Puhovski izravno zahtijeva od državnog odvjetnika pokretanje kaznenog postupka dok je u tijeku samo prikupljanje obavijesti koje provodi policija", te da "stavljanjem državnog odvjetnika pod takav pritisak pokušava ga prisiliti, ne samo da pokretne kazneni postupak protiv mene, već nastoji prisiliti i sud pred kojim bi takav postupak bio pokrenut na donošenje osuđujuće presude", ocjenjuje Glavaš .

Također podsjeća na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koje su mu, kako navodi, narušene, te podsjeća da je "svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙