FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državno odvjetništvo pokrenulo pretkazneni postupak protiv P. Kljajića

OSIJEK, 2. rujna 2005. (Hina) - Na temelju kaznene prijave osječkogCentra za mir, nenasilje i ljudska prava, koji za ratni zločinsumnjiče Petra Kljajića, predsjednika Vojno-stambene komisijeosječkog Zbornog područja za vrijeme Domovinskog rata, Državno jeodvjetništvo pokrenulo pretkazneni postupak.
OSIJEK, 2. rujna 2005. (Hina) - Na temelju kaznene prijave osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, koji za ratni zločin sumnjiče Petra Kljajića, predsjednika Vojno-stambene komisije osječkog Zbornog područja za vrijeme Domovinskog rata, Državno je odvjetništvo pokrenulo pretkazneni postupak.

Kako se danas doznaje, taj centar Kljajića sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno sustavno protjerivanje i rastjerivanje civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata.

Prema riječima Katarine Kruhonje, predsjednice osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, oni su kaznenu prijavu podnijeli 15. lipnja ove godine uz dokumentaciju za 36 slučajeva, kako je ustvrdila, nasilnog istjerivanja iz stanova uz prijetnju.

U izjavi za Hinu istaknula je kako do danas nisu izlazili u javnost o kaznenoj prijavi da ne ometaju istražni postupak. Kada smo saznali da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, na naš zahtjev, iz postupka izuzeo Županijski sud u Osijeku, te da je predkazneni postupak predan Županijskom sudu u Čakovcu, "odlučili smo s informacijom izaći u javnost jer želimo potaknuti i ostale oštećene građane da nam se jave".

Državno odvjetništvo slučaj je prenijelo čakovečkom Županijskom državnom odvjetništvu 25. srpnja.

Katarina Kruhonja rekla je kako je obaviještena da je čakovečko Državno odvjetništvo uputilo zahtjev Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da provede izvidne radnje vezano uz kaznenu prijavu, s naglaskom na 36 dokumentiranih slučajeva Centra za mir, nenasilje i ljudska prava

Petar Kljajić, koji obnaša dužnost istražnog suca na Županijskom sudu u Osijeku, izjavio je kako je "sve obična glupost" te dodao kako on nije obaviješten o kaznenoj prijavi. Dodao je da su priče o protjerivanju neutemeljene, te da je on, kao predsjednik Vojno-stambene komisije, samo raspoređivao stanove "koji su ostali prazni kada su ih napuštali oni koji su odlazili na neprijateljsku stranu".

U to vrijeme mi smo u Osijeku imali itekakvih problema sa smještajem više od 30 tisuća prognanika, te oko tisuću invalida, rekao je podsjetivši i kako je u Osijeku tada poginulo oko tisuću osoba.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule potvrdio je Hini da je Državno odvjetništvo zaprimilo kaznenu prijavu protiv Petra Kljajića od osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, te da se pretkazneni postupak vodi na Županijskom sudu u Čakovcu i da je Županijsko državno odvjetništvo u Čakovcu 22. kolovoza s dopunom kaznene prijave Centra upoznalo PU osječko-baranjsku te zatražilo obavljanje policijskih izvida".

Dodao je kako je "u ovom trenutku u tijeku opširna kriminalistička obrada te da se tek nakon njezina završetka i dostavljanja izvješća može očekivati donošenje državnoodvjetničke odluke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙