FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed radnika pred Upravom Industrogradnje

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Stotinjak radnika Industrogradnje prosvjedovalo je danas pred Upravnom zgradom tvrtke u Savskoj ulicizahtijevajući potpisivanje Kolektivnog ugovora i isplatu dugova zaumanjene plaće te doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Stotinjak radnika Industrogradnje prosvjedovalo je danas pred Upravnom zgradom tvrtke u Savskoj ulici zahtijevajući potpisivanje Kolektivnog ugovora i isplatu dugova za umanjene plaće te doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Radnici traže obračun i isplatu razlike umanjenih plaća za zadnjih godinu dana, otpremnine, jubilarne nagrade i ostala potraživanja, kao i uplatu državi poreza i doprinosa, rečeno je na prosvjednom skupu koji će se, kako je najavljeno, od danas održavati svakodnevno.

U Industrogradnji od 1.700 zaposlenih trenutno štrajka 200-tinjak radnika Izo-inda, a predsjednik Novog sindikata Mario Iveković najavio je da će im se idućih dana priključiti radnici s ostalih gradilišta.

Radnici su se novinarima požalili da mjesečno, radeći i subotama, nedjeljama i praznicima, zarade od 2.100 kuna do 2.400 kuna, a doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje nisu im uplaćivani već godinu dana.

Istodobno, Uprava nastavlja otpuštati radnike tako da u sklopu tvrtke osniva društva s ograničenom odgovornošću koja ubrzo odlaze u stečaj, a radnici na burzu rada, dok državi ostaju dugovi i neplaćeni porezi, tvrdi Iveković.

"Zašto država dozvoljava kriminalne radnje zbog kojih ostaje bez desetaka milijuna kuna poreza", upitao je Ivaković istaknuvši da je Državno odvjetništvo posljednjih godina zaprimilo niz kaznenih prijava protiv Uprave, ali nije ništa poduzelo.

"Ponavlja se slučaj 'Croatia busa' - kaznene prijave stoje u ladicama, jer počinitelji imaju jake političke zaštitnike ili su ljudi u državnim institucijama podmićeni", rekao je Iveković.

Novi sindikat stoga je uputio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću zahtjev za hitnim sastankom s predstavnicima radnika i oštećenih malih dioničara Industrogradnje, kako bi ga izvijestili o iznimno teškoj situaciji u toj nekad velikoj i respektabilnoj tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙