FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka: Putin u privatnom posjetu gori Atos

KARIES, 9. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin upetak je doputovao u povijesni posjet grčkoj Svetoj Gori ili goriAtosu, što je prvi posjet jednog ruskog predsjednika ovome važnompravoslavnom svetištu.
KARIES, 9. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je doputovao u povijesni posjet grčkoj Svetoj Gori ili gori Atosu, što je prvi posjet jednog ruskog predsjednika ovome važnom pravoslavnom svetištu.

Putinov posjet gori Atos, koja se nalazi u najistočnijem dijelu poluotoka Halkidike, privatne je prirode. Danas je Atos autonomna monaška republika s dvadeset pravoslavnih manastira, među kojima je i ruski. U luku Karies podno Atosa Putin je doputovao jahtom, a prati ga mnoštvo zaštitara. "Mjere sigurnosti pojačane su", rekao je za France presse visoki dužnosnik grčke policije, dodavši kako ni novinarima nije dopušten pristup.

Putin bi trebao posjetiti najmanje dva od dvadeset glavnih manastira, među kojima i manastir Svetog Panteleimona, utemeljen 1814. godine, u kojemu živi šezdesetak ruskih monaha.

U manastirima su sačuvani mnogobrojni grčki i slavenski rukopisi (od 9. stoljeća nadalje), freske, ikone i druga djela srednjovjekovne bizantske umjetnosti.

Ruski predsjednik, koji je praktični vjernik, goru Atos do sada je trebao posjetiti u dva navrata - u rujnu 2004. kada je posjet otkazan zbog krvave otmice u Beslanu, a posjet predviđen na marginama službenog posjeta Ateni u prosincu 2001. otkazan je zbog lošeg vremena.

Putin će iz Grčke otputovati u petak navečer nakon dvodnevnog poluslužbenog posjeta toj zemlji, tijekom kojeg bi se trebao sastati s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙