FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2005.(Hina) - Pregled događaja za svijet do 4.30sati:
ZAGREB, 9. rujna 2005.(Hina) - Pregled događaja za svijet do 4.30 sati:

DAMASK

Jedan poginuli i tri uhićena terorista, te jedan ranjeni pripadnik specijalne policije ishod su pucnjave u sjeveroistočnoj Siriji, javlja sirijska agencija SANA. Policija je napala kuću u kojoj su bili članovi neimenovane radikalne militantne skupine, čiji su članovi pružili oružani otpor. SANA nije dala nikakve druge podatke, osim da se napad dogodio izvan grada Hasakaha u sjeveroistočnoj Siriji, blizu granice sa Irakom.

NEW YORK

Hrvatska je u četvrtak u New Yorku podržala jačanje uloge parlamentaraca u suprotstavljanju ključnim međunarodim izazovima poput terorizma i siromaštva i založila se za snaženje Ujedinjenih naroda kao krovne međunarodne organizacije.Sudjelujući na 2. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata u sjedištu Ujedinjenih naroda predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks se založio za snažniju ulogu nacionalnih parlamenata u suzbijanju gorućih problema današnjice, terorzma, siromaštva, sigurnosti i neujednačenog razvitka koji predstavljaju najveći globalni sigurnosni izazov.On je kazao kako je "zajedničko identificiranje i formuliranje odgovora na izazove današnjice imperativ za uspješno djelovanje", te da "tom principu, kao i nezamjenjivoj ulozi koju u tome ima UN, mi kao predstavnici naših zakonodavnih tijela moramo pružiti sveopću podršku".Završavajući trodnevni boravak u Sjedinjenim Državama Šeks će se u petak sastati s predstavnicima hrvatskih iseljenika iz New Yorka.

GAZA

Palestinski militanti oslobodili su 29-godišnjeg Manhal Arafata, sina ubijenoga generala Muse Arafata i to nakon posredovanja egipatskog vojnog izaslanstva koje se već nekoliko tjedana nalazi u pojasu Gaze. Ubijeni general bio je rođak bivšega palestinskoga lidera Yassera Arafata, a obnašao je dužnost vojnog savjetnika čelnika Mahmuda Abbasa. Likvidiran je u srijedu rano ujutro kada je više od stotinu militanata u 20-tak vozila napalo njegovo utočište izvan Gaze. Pritom je otet Manhal, također visoki dužnosnik palestinske policije, a prve vijesti ne navode je li ranjen ili mučen.

WASHINGTON

Dok se Sjedinjene Države još oporavljaju od Katrine, novi uragan - sedmi u ovoj sezoni - pojavio se u četvrtak u blizini obala Floride. Vjetrovi uragana Ofelija dosežu gotovo 120 km na sat, ali se zasad drži iznad Atlantika, približno 110 km sjeveroistočno od Cape Canaverala, izvijestili su iz Američkoga nacionalnog centra za praćenje uragana. Centar je Ofeliju razvrstao u prvu kategoriju uragana. Katrina, koja je uništila dio obale Mississippija i uzrokovala poplave, pripadala je četvrtoj kategoriji Od četvrtka je na snazi upozorenje za tropsku oluju, a Ofelija bi mogla krenuti prema sjeveroistoku.

UNITED NATIONS

Novi sporazum o suzbijanju nuklearnog terorizma idućeg će tjedna na summitu u New Yorku potpisati 63 države, izjavio je u četvrtak UN-ov pravni savjetnik Nicolas Michel. Sporazum koji će obvezati vlade da kažnjavaju one koji ilegalno posjeduju atomske naprave ili radioaktivni materijal nakon sedam godina pripreme odobrila je na Općoj skupštini održanoj 13. travnja 191 država. Sporazum je prva globalna protuteroritsička konvencija nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Sporazum nazvan "Međunarodna konvencija o suzbijanju nuklearnog terorizma" za cilj ima spriječiti ilegalne mreže da koriste ili posjeduju nuklearno oružje. Kada se ponudi na potpisivanje, konvencija mora biti ratificirana od strane najmanje 22 države kako bi postala međunarodni zakon.

JERUZALEM

Izraelski vrhovni sud u četvrtak je odbacio žalbu na planirano rušenje sinagoga u evakuiranim židovskim naseljima u pojasu Gaze čime je otklonio i posljednju zapreku potpunom povlačenju iz okupiranih teritorija. Glasnogovornica suda rekla je da je vijeće od sedam sudaca presudilo protiv zahtjeva vodećih rabina koji su zatražili da se zaustavi rušenje 25 sinagoga u 21 naselju evakuiranom prošlog mjeseca a koje treba provesti izraelska vojska. Rabini su tvrdili da vjerski zakoni Židovima zabranjuju uništavanja sinagoga te da je poželjnije ostaviti ih cijele, pa i uz rizik oskvrnuća.

PORTO-CARRAS

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u četvrtak navečer iz Berlina doputovao u Grčku u kratak radni posjet, naglasio je u Porto-Carrasu (na sjeveru Grčke) da želi potaknuti razvoj gospodarskih odnosa Rusije i Grčke, "uglavnom na području energetike i visoke tehnologije". Tijekom kratkih izjava za novinare, zajedno s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom Vladimir Putin je izjavio da bi "ponajprije htio razgovarati o suradnji dviju zemalja na području energije i visoke tehnologije". Putin i Caramanlis najavili su da će razgovarati i o ciparskom pitanju, situaciji na zapadnom Balkanu i odnosima EU i Rusije.

KAIRO

Egipatsko izborno povjerenstvo za predsjedničke izbore u četvrtak je odbilo zahtjev za ponavljanjem predsjedničkih izbora za koje su promatrači ocijenili da su bili narušeni prijevarama i drugim izbornim nepravilnostima.Ayman Nour iz stranke Ghad, najpoznatiji među devet izbornih rivala predsjednika Hosnija Mubaraka, zatražio je od povjerenstva ponavljanje izbora tvrdeći da je zloporabama narušeno glasovanje održano u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙