FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić: Dobili smo slobodan državni okvir za čiji se kvalitetan sadržaj sami moramo izboriti

UDBINA, 9. rujna 2005. (Hina) - Velika je odgovornost ovog našegnaraštaja koji je uspio dosanjati san i doživjeti ostvarenje težnjikoje su plamtjele u hrvatskom čovjeku kroz mnoga stoljeća, dobili smoslobodan državni okvir za čiji se kvalitetan sadržaj sami moramoizboriti, izjavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencijezagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći danas shrvatskim biskupima misu na kojoj je blagoslovio gradilište budućeCrkve hrvatskih mučenika na Udbini.
UDBINA, 9. rujna 2005. (Hina) - Velika je odgovornost ovog našeg naraštaja koji je uspio dosanjati san i doživjeti ostvarenje težnji koje su plamtjele u hrvatskom čovjeku kroz mnoga stoljeća, dobili smo slobodan državni okvir za čiji se kvalitetan sadržaj sami moramo izboriti, izjavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći danas s hrvatskim biskupima misu na kojoj je blagoslovio gradilište buduće Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Pred oko deset tisuća vjernika, kulturnih i javnih djelatnika, među kojima je bio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Darko Milinović, pred oltarom su se okupile povijesne hrvatske postrojbe iz svih krajeva u svojim tradicionalnim odorama.

Kršćanski mučenici svjedoče Božju vertikalu u ljudskom životu, rekao je Bozanić, dodavši kako su po mučenicima Hrvati uspostavili prve dodire sa Svetom Stolicom.

"Crkva hrvatskih mučenika, gradnju koje započinjemo, bit će na neki način naša dragocjena vjernička i narodna škrinja u kojoj ćemo čuvati spomen na neprocjenjivo blago vjere, dobrote, pravednosti, hrabrosti, velikodušnosti i odvažnosti što su resile mnoštvo muževa i žena koji su svojim zauzimanjem širili dobrotu i ljubav na ovim našim hrvatskim prostorima", rekao je kardinal, dodavši kako tu dragocjenu škrinju želimo postaviti na Udbini, zemljopisnom središtu Hrvatske, gdje se spaja naš sjever i jug, na ovom drevnom prostoru punom simbolike.

Neka ova crkva bude simbol našega zajedništva sa svima s kojima živimo i dijelimo zajednički prostor, rekao je pozvavši na očuvanje ljubavi, mira i pravde.

Ne ćemo se odreći ideala samo zato što neki misle da je prošlo njihovo vrijeme, istaknuo je Bozanić, dodavši kako naša domovina i svijet vape za ljudima koji će upravo slijediti svoje ideale. Bozanić je ocijenio kako su i naši mučenici svojim idealima ugradili sebe u našu budućnost.

Prije mise hodočasnici su se s mjesta Krbavske bitke u podnožju Udbine, u kojoj je turska vojska 9. rujna 1493. porazila hrvatske postrojbe, križnim putem uspeli na prostor za izgradnju buduće Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Kardinal Bozanić danas je položio temeljni kamen za buduću nacionalnu Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini koji je uzet iz temelja nekadašnje krbavske katedrale, a blagoslovio ga 2003. papa Ivan Pavao II. u Rijeci u prigodi trećega pohoda Hrvatskoj, položio .

Nakon završetka mise priređen je kulturno-zabavni program.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙