FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić i Glavaš posjetili osječku pravoslavnu crkvu

OSIJEK, 5. rujna 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić ipredsjednik Gradskog vijeća Branimir Glavaš posjetili su danas srpskupravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem gradu terazgovarali s osječkim parohom Ratomirom Petrovićem.
OSIJEK, 5. rujna 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Glavaš posjetili su danas srpsku pravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem gradu te razgovarali s osječkim parohom Ratomirom Petrovićem.

Gradonačelnik Đapić uručio je parohu Petroviću ček na 47.000 kuna za obnovu gornjogradske crkve Vaskrsenja Hristova. Budući da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicom zgrade u kojoj je ta crkva, istaknuto je kako će se ispitati način rješavanja tih odnosa.

Đapić je naglasio kako gradska uprava nastoji korektno surađivati sa svim vjerskim zajednicama jer je Osijek oduvijek bio multietnički i multikulturalni grad.

Nakon razgledavanja crkve koja je obnovljena nakon stradanja u Domovinskom ratu te župnih prostorija Đapić je istaknuo kako će Gradsko vijeće procijeniti na koji će način pomoći u opremanju namještajem tih prostorija koje je nepoznati počinitelj zapalio prije dvije godine.

Branimir Glavaš je rekao kako je u Osijeku svih ratnih i poratnih godina ekumenski dijalog bio na visokoj razini. Podsjetio je na 1992. kad je uoči Dana mrtvih spašen kip aljmaške Gospe iz srušene aljmaške crkve, te kako je u spašavanju sudjelovao i pravoslavni svećenik kojemu je tada predan dio umjetnina iz donjogradske pravoslavne crkve.

Osječko-baranjska županija je 1997. osječkoj Pravoslavnoj crkvi predala mikrofilmove s preslikom crkvenih knjiga. Glavaš se posebno osvrnuo na "odličnu suradnju s dugogodišnjim osječkim parohom pokojnim Lazarom Miškovićem i to u najteže vrijeme ratnih i poratnih godina".

Danas je dogovoreno da će predstavnici gradske i županijske vlasti posjetiti osječkopoljskog i baranjskog episkopa Lukijana u Dalju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙