FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Britanskim je znanstvenicima dopušteno stvaranje ljudskoga embrija koji će imati genetski materijal dviju majki, objavljeno je u četvrtak. Znanstvenici sa sveučilišta u Newcastleu žele prenijeti jezgru ljudskoga embrija nastalog oplodnjom, odnosno genetski materijal koji nastaje spajanjem jajne stanice i spermija, u neoplođenu jajnu stanicu druge žene. Glavni je cilj ovog postupka spriječiti prenošenje genetskih bolesti s majke na nerođeno dijete. Bolesti poznate kao mitohondrijske bolesti prenose se iz DNK koja se nalazi izvan jezgre pa se tako nasljeđuju neovisno o DNK u samoj jezgri. Ako ta DNK nosi pogrešku, javljaju se mitohondrijske bolesti za koje trenutačno nema lijeka. Godine 2001. američki znanstvenici iz Instituta za reproduktivnu medicinu i znanost St. Barnabas iz New Jerseya izvijestili su da su uspješno učinili nešto slično i uspjeli stvoriti petnaestero djece koja nisu nosila bolesti svojih majki. Britansko istraživanje, koje je odobrila Uprava za oplodnju i embriologiju i koje financira Kampanja za mišićnu distrofiju, provjerit će je li taj postupak uspješan i siguran. Tijekom istraživanja neće se dopustiti da se jajna stanica dobivena na taj način razvije u dijete.

MUENCHEN - Parovi u Njemačkoj su sve spremniji na odvojeni život ako im to pomaže u karijeri, pokazuje istraživanje koje je na 1.000 osoba proveo institut Ipsos za časopis Ellle. Oko 70 posto ispitanika u istraživanju prihvatilo je mogućnost da zbog posla bude neko vrijeme odvojeno od partnera. Međutim veliki dio njih je uvjeren da takva veza ima puno manje izgleda za uspjeh nego ona u kojoj su partneri zajedno. Samo 17 posto izjavilo je da odvojenu vezu drži dobrim rješenjem jer se tako izbjegavaju sukobi oko svakodnevnih problema koji se javljaju u zajedničkom životu. Kao sredstvo za očuvanje veze, usprkos odvojenom životu, većina njih je navela svakodnevne telefonske kontakte ali najvažnija je ipak perspektiva ponovnog zajedničkog življenja.

MIAMI - Video ekrani zauzimaju sve više prostora u našim životima - ima ih na mobilnim telefonima, u kupaonicama, u automobilima, liftovima i vozilima javnog prijevoza - ali uskoro bi nas mogli pratiti i nakon smrti. Sergio Aguirre iz Miamia u Sjedinjenim Državama osnovao je tvrtku Vidstone koja reklamira postavljanje video uređaja na nadgrobnim spomenicima. Uređaji bi trebali biti napajani solarnom energijom a prikazivali bi 5-7 minuta video zapisa o pokojnikovom životu. Ideje o video uređajima na nadgrobnim spomenicima postojale su i ranije ali nisu razvijane zbog problema u kvarovima na uređajima koji su bili izloženi prirodnim elementima, ali Aguirre kaže da to neće biti problem za njegov projekt.

DUBLIN - Silan gnjev i stalne sukobe adolescenata s autoritetima možda uzrokuju promjene u mozgu tijekom puberteta, ali na sreću izbezumljenih roditelja, ti problemi nakon nekog vremena prođu. Sposobnost dječaka i djevojčica da odgonetnu pravila dopuštenog društvenog ponašanja i priznaju emocije - osobito gnjev i tugu - bitno se smanjuje u dobi između 12 i 14 godina, pokazali su rezultati istraživanja znanstvenika s londonskog University Collegea i Instituta za dječje zdravlje. "To je stvarni biološki uzrokovan fenomen od kojeg se, na sreću, ipak oporave", izjavio je u četvrtak profesor s odsjeka biheviorističkih znanosti David Skuse. To ukazuje na mogućnost da tinejdžeri nisu svjesno i namjerno tvrdoglavi i "nemogući", već da im mozak nije kadar primijetiti suptilne znakove roditelja, učitelja i drugih odraslih osoba ili ih pravilno odgonetnuti. "Vrlo je moguće da se u ranoj adolescenciji jako pogorša sposobnost da protumače vaš iziritirani ton glasa ili bijesne izraze lica", smatra Skuse, ali se čini kako taj problem nestaje u dobi od 16 ili 17 godina.

VARŠAVA - Mačka lutalica iz Poljske može postići cijenu i do 40 eura u susjednoj Njemačkoj, suočenoj s najezdom miševa, te su se lovci na nagrade bacili na pretraživanja dvorišta i skloništa za napuštene životinje u Poznanu i drugim gradovima blizu njemačke granice. Kako u četvrtak piše pokrajinski list "Gazeta Poznanska", njemački programi steriliziranja mačaka - kako domaćih tako i lutalica - poremetili su prirodnu ravnotežu te je smanjenje mačje populacije izazvalo porast broja glodavaca, posebice miševa. Radnici njemačkih skloništa za napuštene životinje redovito posjećuju poljske šinteraje u Poznanu i obližnjim gradovima, a zatim izvoze poljske mačke i pse u Njemačku, piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙