FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni Dani plemstva u Gornjoj Rijeci

KRIŽEVCI, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Velikom "mešom" (misom) u župnojcrkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u prigodi blagdanaVelike Gospe, danas u potkalničkom mjestu Gornjoj Rijeci završavajutrodnevne svečanosti Dana plemstva, koje je upriličila Udrugapotkalničkih plemenitaša pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačkežupanije.
KRIŽEVCI, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Velikom "mešom" (misom) u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u prigodi blagdana Velike Gospe, danas u potkalničkom mjestu Gornjoj Rijeci završavaju trodnevne svečanosti Dana plemstva, koje je upriličila Udruga potkalničkih plemenitaša pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije.

Uz plemenitašku tradiciju, Udruga njeguje spomen na prvu hrvatsku primadonu, groficu Sidoniju Rubido Erdoedi (1819.-1884.) koja je živjela i umrla u dvorcu pod Malim Kalnikom.

Sinoć su izabrani najplemenitaši, potomci nekadašnjih šljivara koji su taj naslov zaslužili u 13. stoljeću, kada su od navale Tatara spasili hrvatsko-ugarskoga kralja Belu IV.

Nakon što su, prigodno odjeveni i opremljeni, kandidati predstavili svoje tradicijsko znanje, naslov najplemenitašice osvojila je Silvija Hasanec, učenica srednje škole komercijalnog usmjerenja u Križevcima, dok je za najplemenitaša izabran Karlo Benković iz Čanjeva, gimnazijalac u Zagrebu.

Osim Udruge potkalničkih plemenitaša iz Gornje Rijeke, na svečanostima Dana plemstva u Gornjoj Rijeci nastupili su i članovi Udruge kuburaša iz Marije Bistrice, gosti iz općine Turopolje, limena glazba iz Brezničkog Huma te mažorekinje iz Gline.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙