FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Ribolovni dio SOPS-a najvažniji za Sloveniju

LJUBLJANA,8. rujna(Hina) - Provedba ribolovnoga dijela sporazuma omalograničnom prometu (SOPS), po kojemu između Vrsara u Hrvatskoj iAnkarana u Sloveniji postoji "ribolovno područje u kojemu mogu lovitii jedni i drugi ribari", za Sloveniju je najvažnija, rekao je učetvrtak navečer slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel uizjavi za dvosatnu emisiju "Trenja" komercijalne televizijske postajePOP-TV.
LJUBLJANA,8. rujna(Hina) - Provedba ribolovnoga dijela sporazuma o malograničnom prometu (SOPS), po kojemu između Vrsara u Hrvatskoj i Ankarana u Sloveniji postoji "ribolovno područje u kojemu mogu loviti i jedni i drugi ribari", za Sloveniju je najvažnija, rekao je u četvrtak navečer slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u izjavi za dvosatnu emisiju "Trenja" komercijalne televizijske postaje POP-TV.

Tema emisije bili su ribarski nesporazumi na još neutvrđenoj granici na moru, ali i odnosi Slovenije i Hrvatske općenito. Ribari iz Pirana žalili su se da ne znaju dokle smiju loviti: do crte sredine u zaljevu ili do "crte kontrole slovenske policije" koja ide tristotinjak metara od hrvatske obale.

"Ne znam zašto ribari iz Pirana baš sada postavljaju to pitanje. Moje je mišljenje da mogu loviti ondje gdje su lovili i prije", rekao je Rupel, dodajući da je ribarski dio SOPS-a za Sloveniju ključan, odnosno bitan dio.

Dužnosnik u Rupelovu ministarstvu Janez Šumrada rekao je da je problem u tome što se ribarski dio SOPS-a ne izvodi, ali, kako je dodao, ne krivnjom Slovenije.

Po njegovim riječima područje ribarstva u malograničnom području s Hrvatskom od 1. svibnja prošle godine kad je Slovenija ušla u EU dio je zajedničke ribolovne politike, pa očekuje da će Hrvatska o tome pregovarati s EU-om.

Europska unija dala je prijedlog Hrvatskoj o tome, ali je Hrvatska, "na žalost", rekao je, dala svoj prijedlog, pa se o tome između EU i Hrvatske na jesen očekuju usklađivanja.

Slovenski zastupnik u europskom parlamentu Jelko Kacin rekao je u emisiji da se je Janšina vlada pristankom na brijunski sporazum odrekla suverenosti nad jednim dijelom svog akvatorija, što su predstavnici vladinih stranaka prisutni u emisiji reagirali.

Kacin je, kako navode slovenski mediji, jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjednika liberalnih demokrata (LDS), nekad najjače slovenske političke stranke, koja je nakon poraza na lanjskim izborima prešla u opoziciju. Kacin je rekao da Hrvatska prema Sloveniji postupa politikom svršenog čina, što je usporedio, kako je rekao, s "etničkim čišćenjem Srba u Oluji prije deset godina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙