FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel predlaže da Europska komisija odlučuje o ribolovu

LJUBLJANA, 2. rujna 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel predložio je da o režimu ribolova u morskom pojasuizmeđu Slovenije i Hrvatske odlučuje Europska komisija, objavilo je upetak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
LJUBLJANA, 2. rujna 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel predložio je da o režimu ribolova u morskom pojasu između Slovenije i Hrvatske odlučuje Europska komisija, objavilo je u petak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju o sastancima koje je Rupel imao u četvrtak s europskim povjerenicima za vanjske poslove i proširenje Benitom Ferrero Waldner i Ollijem Rehnom, ministarstvo navodi da je Rupel s njima razgovarao o problematici izvedbenih pravila za slovensko-hrvatski sporazum o malograničnom prometu i suradnji koji se dijelom odnosi i na režim ekonomskog ribolova u širem pojasu koji zahvaća dio hrvatske Istre i slovenskog Primorja.

"Taj dio sporazuma u nadležnosti je Europske komisije, pa sam oboje povjerenika zamolio da se što prije pokrenu postupci kako bi se počela upotrebljavati izvedbena pravila, odnosno izdavati dozvole", citira se Rupelova izjava po završetku razgovora s Ferrero Waldner i Rehnom.

Slovenija je lani nakon ulaska u Europsku uniju otkazala tzv. ribarski kodeks koji je regulirao pravila ribolova u širem području Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, s tumačenjem da je od tada to prešlo u nadležnost Europske komisije i više ne može biti predmetom bilateralnog dogovora s Hrvatskom.

Kako navode u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, Rupel se prigodom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a sastao i s talijanskim državnim tajnikom Robertom Antonioneom kojega je "upoznao sa slovenskim pogledima na ekološku zonu i pojas u Jadranu. Navodi se također da je Rupel od Antonionea dobio uvjeravanja da Italija nije očekivala takve reakcije i zaplete koje su u Sloveniji nastale zbog dogovaranja Italije i Hrvatske oko razgraničenja epikontinentalnog pojasa u Jadranu, te da je Italija u tome imala "čisto tehničke interese, a ne želje za kompliciranjem odnosa između nasljednica Jugoslavije".

Rupel će u petak u Newportu završiti dvodnevnu nazočnost na sastanku europskih ministara vanjskih poslova. Kako navode u Ljubljani, on je tijekom svog boravka i u razgovoru s europskim kolegama naglasio da Slovenija nije odstupila od svog stajališta o što skorijem početku pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, a proglašavanjem svoje ekološke zone u Jadranu branila je "naslijeđeno pravo teritorijalnog izlaska u međunarodne vode", a očekuje da će zaplet s Hrvatskom biti riješen u europskom kontekstu.

Rupel je, komentirajući stajališta ministara na skupu, rekao da je odnos onih koji su za što skoriji početak pregovora s Hrvatskom i onih koji su protiv još uvijek negativan za Hrvatsku, a da će zaplet Ljubljane i Zagreba izazvan namjerom proglašenja slovenske jadranske zone biti riješen na praktičan način u europskom kontekstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙