FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVPEI: Hrvatski veleposlanik u Italiji putuje na Maltu

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova ieuropskih integracija i veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu, kojepokriva i Republiku Maltu, u stalnom su kontaktu s ministarstvomvanjskih poslova i drugim nadležnim institucijama te zemlje, priopćenoje u četvrtak iz MVPEI.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu, koje pokriva i Republiku Maltu, u stalnom su kontaktu s ministarstvom vanjskih poslova i drugim nadležnim institucijama te zemlje, priopćeno je u četvrtak iz MVPEI.

U priopćenju se kaže kako će hrvatski veleposlanik u Italiji Drago Kraljević zajedno si hrvatskom konzulicom otputovati na Maltu kako bi posjetili hrvatske državljane koji se nalaze u bolnici i osobe koje su pritvorene. Također će obići u izgredima nakon utakmice ozlijeđenog malteškog ministra sporta Cansu Galea i dužnosnike Nogometnog saveza Malte.

Malta i Hrvatska u srijedu su u La Valetti odigrale izlučnu utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2006. koja je, unatoč općem uvjerenju o laganoj pobjedi Hrvatske, završila neodlučeno 1:1. Razočarani takvim ishodom i igrom reprezentacije, hrvatski su navijači, njih oko 500, započeli teške nerede na stadionu, trgajući sjedalice s tribina i bacajući ih prema središnjem dijelu zapadne tribine na kojem su se nalazili domaći navijači, ali i dio uglednika u VIP loži, a poslije su ušli u otvoreni sukob s policijom.

Malteška policija priopćila je da privedena 103 hrvatska navijača, a medicinsku pomoć u bolnici u La Valetti zatražilo je 70-ak osoba, među kojima su bili ministar Galea i dopredsjednik tamošnjeg nogometnog saveza Ludovico Micallef, koji su pogođeni stolicama u glavu.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, izrazila je u telefonskom razgovoru s ministrom vanjskih poslova Republike Malte Michaelom Frendom žaljenje zbog jučerašnjeg incidenta kojeg su uzrokovali hrvatski navijači.

Hrvatska će nastaviti pružati konzularnu pomoć dok ne bude riješen i posljednji slučaj pritvorenih hrvatskih državljana, kaže se u priopćenju MVPEI i dodaje kako će, prema dosad pristiglim informacijama, vjerojatno tijekom dana biti saslušan veći broj pritvorenih osoba, a nakon toga može se očekivati njihov povratak u Hrvatsku.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i ostale relevantne hrvatske institucije ostaju u stalnom kontaktu s malteškim vlastima kako bi se rasvijetlili svi aspekti ovog incidenta i poduzele odgovarajuće mjere, stoji u priopćenju.

Premijer Ivo Sanader također je istaknuo kako se nastavlja briga o svima koji su još na Malti te rasvjetljavanje svih razloga tog, kako je rekao, nepotrebnog incidenta.

"Svi smo tužni što nismo pobijedili, ali nogomet i sport trebaju približavati ljude i zemlje, a ne biti povod neredima", kazao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙