FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pred Europskim sudom rasprava o stanarskom pravu

SARAJEVO,8. rujna 2005.(Hina) - Izvršni direktor Međunarodnogpovjerenstva za ljudska prava (ICHR) Massimo Moratti potvrdio je da će14. rujna pred Velikim vijećem Europskog suda za ljudska prava uStrasbourgu biti održano prvo ročište u slučaju Kristine Blečić protivRepublike Hrvatske.
SARAJEVO,8. rujna 2005.(Hina) - Izvršni direktor Međunarodnog povjerenstva za ljudska prava (ICHR) Massimo Moratti potvrdio je da će 14. rujna pred Velikim vijećem Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu biti održano prvo ročište u slučaju Kristine Blečić protiv Republike Hrvatske.

Kako su prenijeli lokalni mediji, Moratti je tijekom boravka u Sarajevu ukazao na važnost tog slučaja jer se njime pred međunarodnim sudom pokreće pitanje stanarskog prava koje je osporeno mnogim osobama koje su tijekom rata napustile Hrvatsku a stanovi su im oduzeti i uglavnom prodani.

Moratti tvrdi da postoji oko 30 tisuća slučajeva sličnih onome Kristine Blečić koja je desetljećima živjela u Zadru a 1991. godine se zatekla u Italiji odakle se zbog ratnih sukoba nekoliko mjeseci nije uspjela vratiti kući, a kad se vratila u svom stanu je zatekla druge osobe.

Stan Kristine Blečić kasnije je prodan, ona je pokrenula tužbu pred hrvatskim sudovima koja je odbijena da bi potom slučaj bio pokrenut i pred Europskim sudom za ljudska prava.

U srpnju prošle godine i ovaj sud je u prvostupanjskom postupku presudio kako u ovom slučaju nije bilo kršenja ljudskih prava no ICHR je pripremio žalbu na tu odluku koja je prihvaćena i nova rasprava će uslijediti pred Velikim vijećem Suda.

ICHR koji zastupa Kristinu Blečić za novo je ročište pripremio i temeljitu analizu pojma stanarskog prava koje je nepoznato u zapadnoj pravnoj praksi.

ICHR u toj analizi tvrdi da se stanarsko pravo može tumačiti na gotovo isti način kao i vlasničko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙