FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

NEWPORT - Ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se okupili u Newportu u Walesu na dvodnevnom neformalnom sastanku u petak će se pridružiti i njihovi kolege iz kandidatskih zemalja. Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i šef turske diplomacije Abdullah Gul pridružit će se europskim ministrima za radnim ručkom. Očekuje se da će ministrica izvijestiti svoje kolege o naporima koja Hrvatska čini na rješavanju zadnjeg problema u suradnji s Haškim sudom - slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine. Ministrica Grabar-Kitarović bi trebala imati i nekoliko bilateralnih sastanaka, među njima i s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom i šeficom austrijske diplomacije Ursulom Plassnik.

ANKARA - Turska će odustati od planova da se priključi Europskoj uniji ako joj blok nametne nove uvjete ili pokuša ponuditi Ankari odnose koji ne uključuju mogućnost punopravnog članstva, navodi u petak list Economist riječi turskog ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula. Gul je kazao da nitko ne može očekivati da Turska ovoga puta napravi ustupke. Istaknuo je da se Turska držala svojih obveza, a EU bi se trebala držati svojih.

WASHINGTON - Eksplozije i požari izbili su u petak u New Orleansu koji je pogodio uragan Katrina, najvjerojatnije u kemijskoj tvornici, ali dim nije otrovan, izvijestile su američke televizije. Prema tv-postajama ABC i MSNBC, dim koji je nastao tijekom eksplozije nije toksičan. Kako prenosi ABC, policija je prvo bila izjavila da je dim možda otrovan. Eksplozije su se dogodile, također prema toj postaji, južno od povijesne Francuske četvrti, blizu obale Mississippija. CNN pak javlja da vlasti pokušavaju na to područje poslati stručne ekipe za opasne tvari.

SOFIJA - NATO je spreman poslati pomoć Sjedinjenim Državama kojih je jug pogodio uragan Katrina, izjavio je u petak u Sofiji glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer ne navodeći potankosti o planiranoj pomoći. Nekoliko francuskih organizacija koje su bliske Louisiani mobilizirale su se u petak kako bi prikupile pomoć žrtvama u toj državi koja je svojom poviješću i jezikom povezana s Francuskom. Francuska vlada je pak rekla da je spremna pružiti pomoć SAD-u u teškim trenucima, izražavajući svoju "solidarnost i prijateljstvo s prijateljima iz Louisiane i s juga SAD-a".

ZAGREB - Prizivno vijeće Haškog suda odbacilo je u četvrtak žalbu bosanskog Srbina Radovana Stankovića na odluku o prepuštanju njegova slučaja pravosuđu BiH, priopćio je u petak Haški sud. U skladu sa svojom odlukom od 17. svibnja 2005. godine, Haški sud treba prebaciti optuženoga u BiH, a tužiteljstvo mora predati materijale koji podupiru optužnicu i sve druge dokaze relevantnim vlastima u BiH u roku od 30 dana. Radovan Stanković optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nakon srpskog osvajanja Foče.

SARAJEVO - Odjel za ratne zločine pri Sudu Bosne i Hercegovine odlučio je da se postupak protiv bosanskog Srbina Neđe Samardžića, osumnjičenog za sudjelovanje u ratnim zločinima u Foči, prebaci s lokalnog na državno tužiteljstvo, objavio je u petak Sud BiH. Samardžić je osumnjičen da je sudjelovao u fizičkom zlostavljanju te ubojstvu 20 Bošnjaka s područja Foče tijekom rata u BiH, a istragu protiv njega do sada je vodio Okružni sud u Trebinju.

ZAGREB/PEKING - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour pozvala je u petak Kinu da zacrta ambicioznije ciljeve u zaštiti ljudskih prava i pritom poštuje međunarodne kriterije umjesto da slijedi "vlastiti put". Arbour je odbacila argumentaciju Pekinga da je socijalna stabilnost važnija. Prema riječima državnog savjetnika Tanga Jiaxuana Kina je u razgovorima s povjerenicom Ujedinjenih naroda ponovo isticala svoju specifičnost, svoj "vlastiti put", na koji "svaka zemlja ima pravo". Arbour je odbacila takav pristup.

ANKARA - Dvije Turkinje imenovane su za pomoćnice muftije, što je, kako se vjeruje, prvi takav slučaj u islamskom svijetu, objavile su u petak novine Sabah. Šerifa Hanim Altiner i Cansaver Dokuz položile su ispit, na kojem je bilo 48 žena, nakon čega ih je državna uprava za vjerska pitanja imenovala za pomoćnice muftije. Imenovanje dviju žena na taj položaj, koje će služiti u pokrajinama Antalija i Kajseri, otvara mogućnost da će one jednog dana biti promovirane u muftije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙