FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud: prekršena prava neraspoređenog policajca

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Ustavni sud je danas prihvatio prvutužbu jednog od 400 neraspoređenih policajaca, nezadovoljnih što su upreustroju MUP-a 2001. stavljeni na raspolaganje Vladi.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Ustavni sud je danas prihvatio prvu tužbu jednog od 400 neraspoređenih policajaca, nezadovoljnih što su u preustroju MUP-a 2001. stavljeni na raspolaganje Vladi.

Većina ustavnih sudaca zauzela je stav da su zagrebačkom policajcu Miji Stipiću povrijeđena ustavna prava jer MUP nije vodio računa o "socijalnom elementu", odnosno o činjenici da je otpušteni policajac otac sedmero malodobne djece.

No, Stipić je prošle godine, nakon smjene vlasti, vraćen u policiju pa će temeljem ove odluke moći tek sudskim sporom potraživati naknadu za vrijeme koje nije proveo na poslu.

Osim MUP-ovom odlukom kojom je stavljen van službe Stipićeva ustavom zajamčena prava na jednakost pred zakonom, pravo na rad i dostupnost svakog radnog mjesta, povrijeđena su i presudama Upravnog suda, koji je potvrdio rješenja Ministarstva.

Deset od trinaest sudaca Ustavnog suda smatra i da se u ovom slučaju nije vodilo računa niti o Zakonu o radu, koji propisuje da prilikom otkaza poslodavac mora sagledati socijalni status zaposlenika. Dodaju i da u osporenim odlukama nisu navedeni razlozi te kriteriji po kojima je otpušten baš Stipić, budući je u desetogodišnjoj policijskog karijeri bio ocjenjivan najboljim radnim ocjenama, visoko je obrazovan, a njegovo radno mjesto nije ukinuto.

Stipićeva je tužba na Ustavni sud stigla još 2002., u vrijeme prosvjeda neraspoređenih policajaca na Markovu trgu. Najuporniji među neraspoređenim MUP-ovcima u prosvjedu su ustrajali više od 600 dana, a ustavne je tužbe podnijelo njih 400.

Predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić rekao je da je Ustavni sud do sada ovakve tužbe odbacivao. No, vidjet će se kakva će biti buduća praksa, ustvrdio je Klarić.

Sutkinja Agata Račan, koja je s još dva suca glasovala protiv, smatra da ovakva odluka nema ustavnopravno utemeljenje te da je sličnija presudi redovitog suda. Dodala je kako Stipićeva prava nisu povrijeđena jer je kroz legalni sustav reorganizacije MUP-a mogao koristiti sve mehanizme za svoju zaštitu te jer je nakon svega uzeo otpremninu.

Zamjenica predsjednika Ustavnog suda Jasna Omejec podsjetila je pak na praksu Europskog suda za ljudska prava koji se, u pravilu, proglašava nenadležnim za radne sporove policajaca i vojnika, obzirom na njihove posebne ovlasti.

Sudac Željko Potočnjak istaknuo je kako bi Ustavni sud svojom odlukom trebao dati jasnu poruku izvršnoj vlasti da se utvrde jasni kriteriji za otpuštanje i zbrinjavanje viška radnika, posebno stoga što predstoji nova reorganizacija državnih službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙