FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 2. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

NEWPORT - Ministri vanjskih poslova Europske unije otvorili su u petak u Newportu drugi dan neformalnog sastanka, a tijekom dana trebali bi im se priključiti i šefovi diplomacija zemalja kandidata, Hrvatske i Turske. Očekuje se da će ministrica Kolinda Grabar Kitarović ponovno dobiti poruku kako pregovori Zagreba i Bruxellesa ovise o punoj suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je u četvrtak da glavna haška tužiteljica priprema za EU novu ocjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, u kojoj će uzeti u obzir nedavni pozitivni razvoj događaja.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel predložio je da o režimu ribolova u morskom pojasu između Slovenije i Hrvatske odlučuje Europska komisija, priopćilo je slovensko ministarstvo u vezi sastanaka koje je Rupel imao u četvrtak s europskim povjerenicima Benitom Ferrero Waldner i Ollijem Rehnom. Rupel je razgovarao o problematici izvedbenih pravila za slovensko-hrvatski sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji se dijelom odnosi i na režim ekonomskog ribolova u širem pojasu koji zahvaća dio hrvatske Istre i slovenskog Primorja.

LJUBLJANA - Slovenska nevladina udruga koju vodi koparski odvjetnik Daniel Starman u priopćenju za javnost pozdravila je odluku vlade u Ljubljani o uspostavi ekološke zone u Jadranu i predložila da se osnuje slovenska obalna straža. "Obalna bi straža čuvala slovenske teritorijalne vode i ekološku zonu i osiguravala neometan rad našim ribarima", navodi se u priopćenju Civilne inicijative za pravednu granicu u Istri. Starman je nekadašnji zastupnik u parlamentu koji se od početka 90-ih zauzima za pomorsku orijentaciju i "pravednu granicu" u Istri, a u nekim je civilnim slučajevima zastupao Jožka Jorasa, ali i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

SANTIAGO - Bivši satnik čileanske vojske Pedro Arraya optužio je nekadašnjeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta za sudjelovanje u prodaji oružja Hrvatskoj 1991. usprkos embargu Ujedinjenih naroda, objavio je u petak AFP. Arraya je s još dva umirovljena časnika 9. kolovoza i sam osuđen za sudjelovanje u toj aferi prodaje 90 tona oružja čileanske proizvodnje u vrijednosti šest milijuna dolara. Odluka o prodaji donesena je na sastanku čileanskih generala u studenom 1991., a bivši satnik za čileanski Radio Cooperativa tvrdi da je pošiljku oružja iz čileanske tvornice oružja naredio Pinochet.

PRIŠTINA - Kosovo i Makedonija su nakon dugih pregovora konačno sklopile privremeni sporazum o slobodnoj trgovini kojim je predviđeno postupno ukidanje carine na određene proizvode do početka 2008. godine, priopćila je civilna misija UN-a na Kosovu. Makedonija je druga država s kojom je Kosovo sklopilo sporazum o slobodnoj trgovini, poslije Albanije s kojom je ugovor potpisan 2003. godine. Sporazum je "asimetričan" jer svi proizvodi koje Makedonija bude uvozila bit će oslobođeni carine, dok će isto vrijediti za 90 posto proizvoda iz Makedonije. Kosovo trenutačno pregovara o potpisivanju privremenih sporazuma o slobodnoj trgovini i s Hrvatskom, BiH i Slovenijom.

PRIŠTINA - Kosovske institucije i političke stranke ogorčene su što je u četvrtak svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika KFOR-a nazočio i načelnik glavnog stožera vojske SCG-a general Dragan Paskaš. Kosovska vlada ocjenjuje u petak da nazočnost generala Paskaša, pripadnika vojske "koja je počinila teške zločine na Kosovu a dosad se nije ispričala niti reformirala", predstavlja neprihvatljivu uvredu za građane Kosova. Kosovska vlada, kako se navod u njezinu priopćenju, nije konzultirana niti informirana da će na svečanost doći Paskaš, a odluku o njegovoj nazočnosti donio je bivši zapovjednik KFOR-a francuski general Yves de Kermabon koji je u četvrtak predao dužnost talijanskom kolegi.

BAGDAD - Neidentificirani militanti otvorili su u petak vatru na sunitske vjernike tijekom redovite molitve u dvije džamije na jugu Iraka, usmrtivši pritom dvije osobe i ranivši četiri, priopćila je policija. Prvi napad dogodio se u džamiji Mizael Basha nedaleko od grada Zubeira, 20 km od jugozapadno od Basre, kad je jedan napadač tijekom molitve u zoru upao u svetište i otvorio nasumičnu vatru iz strojnice na vjernike. Ubio je jednu osobu, a četiri je ranio. Drugi napadač ubio je stražara ispred sunitske džamije al-Rashidiye u istom gradu u petak prijepodne, priopćila je policija.

PARIZ - Nakon dva požara u kojima su u četiri dana poginula 24 afrička imigranta koji su živjeli u dotrajalim zgradama, policija je u petak u Parizu iz dviju zgrada izbacila oko 150 skvotera, objavio je radio France Info. Akcija je provedena nakon što je ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy u utorak obećao protjerati bespravno useljene osobe iz zgrada, jer je u posljednjem požaru u napuštenoj zgradi u četvrti Marais poginulo sedam takvih useljenika. Pariška policija je priopćila da su istjerani bili "osobe bez prava na stanovanje" i da su zgrade poznate kao nesigurne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙